Hírek

2008.12.15. 18:16

Kína megpróbál zöldülni

A kínai Tudományos és Műszaki minisztérium bejelentette, 2012-ig harmincezer, tiszta energiát használó járművet helyeznek forgalomba az országban – írja a hirado.hu.

BAMA

Harmincezer tiszta energiát használó közlekedési eszközt – ötezer hibrid autóbuszt, húszezer hibrid taxit és ötezer elektromos járművet – helyeznek üzembe Kínában 2012-ig. A Tudományos és Műszaki minisztérium szerint mindezt 10 nagyvárosában tervezik elosztani. A környezetbarát járművekkel évente mintegy 780 millió liter benzint és gázolajat takarítanak meg, azaz 2,3 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnának a levegőbe - mondta a minisztérium új technológiákkal foglalkozó osztályának vezérigazgató-helyettese, aki szerint a minisztérium Pekingbe, Sanghajba, Sencsenbe, Csungcsingba és Anhuj tartományba küldött szakértőket a járműveknek legjobban megfelelő városok kiválasztására. A gyártókról részleteket egyelőre nem közöltek, de nagy valószínűséggel kínai fejlesztésűek lesznek.

Kína 2002-ben csatlakozott a Kiotói Egyezményhez, amely szerint az egyezményt aláíró iparosodott államok kötelezik magukat arra, hogy széndioxid-kibocsátásukat a 2008-2012 közötti kötelezettségvállalási időszakra legkevesebb 5 százalékkal az 1990-es szint alá szorítják vissza. Az ázsiai ország számos nagyvárosában végeztek kísérleteket különböző tiszta energiával hajtott közlekedési eszközökkel.

Legutóbb a pekingi olimpia idején a játékok fő helyszíneinek közelében csökkentették nullára a károsanyag-kibocsátást a sportlétesítmények közelében szolgálatba állított több mint 500 elektromos jármű segítségével. Környezetvédők azonban attól tartanak, hogy az elektromos járművek elterjedésével közvetett úton továbbra is növekedni fog a széndioxid-kibocsátás, ugyanis a kínai erőművek többsége még mindig a fosszilis energiahordozókra épül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva