Hírek

2008.12.14. 08:44

Megbénult az élet vagy csak kisebb fennakadások vannak?

Eltérően ítéli meg az éjfélkor újrakezdett vasúti sztrájkot a MÁV és a VDSZSZ. A szakszervezet szerint megbénult a közlekedés Kelet-Magyarországon: áll a vasúti forgalom Szegeden és Miskolcon, illetve hajnalban Nyíregyházán sem jártak a vonatok. A MÁV sajtófőnöke ezzel szemben azt mondta, hogy kevés vasutas sztrájkol. Kavalecz Imre úgy tudja, hogy Debrecen és Miskolc területén a vonatok fele, a többi érintett térségben 90 százaléka közlekedik.

Magyar Rádió / MTI

Áll a vasúti forgalom Szegeden, az utasokat buszokkal szállítják át Kiskundorozsmára, onnan próbálják elindítani a vonatokat. Ugyanez a helyzet Miskolcon: a Tiszai pályaudvar nem fogad és nem is indít szerelvényeket. Nyíregyházán reggel 5 óráig szintén nem volt vonatközlekedés. A Keleti pályaudvarról azonban eddig rendben kifutottak a vonatok a sztrájkoló országrész felé, de azt egyelőre nem tudni, hogy megérkeznek-e a célállomásokra.

A vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon, annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani – mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke reggel. Az MTI kérdésére, hogy kiterjesztik-e a sztrájkot az ország többi részére, Gaskó István közölte, ezt még vasárnap eldönti a sztrájkbizottság. A VDSZSZ elnöke hozzátette: a munkáltató több helyen leváltotta a sztrájkolókat Kelet-Magyarországon, atrocitás a sztrájk alatt eddig nem történt.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke elmondta: a Dunántúlon zavartalan a vasúti közlekedés, a budapesti főpályaudvarokon dolgoznak a vasutasok, fogadják és indítják a járatokat. A távolsági belföldi forgalomban és az InterCityk közlekedésében járatkimaradásokra számítani kell a sztrájk alatt.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete éjfélkor kezdte újra a határozatlan idejű munkabeszüntetést. A sztrájkkal továbbra is azt követelik, hogy a vasutasok kapjanak részt az eladott MÁV Cargo árából, és tiltakoznak a vasárnap életbe lépett új menetrend ellen is. A MÁV elutasítja a követeléseket: mint mondják a MÁV Cargóért kapott pénzt a vasút fejlesztésére, a szolgáltatások minőségének javítására, és a kedvezőtlen hitelek törlesztésére fordítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva