Hírek

2008.12.11. 15:20

Megkésett ezüstérem

Pars Krisztián ezüstérmessé lépett elő a pekingi olimpiai játékokférfi kalapácsvető számában, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága megfosztotta érmeitől a pozitív doppingtesztet produkáló fehérorosz Gyevjatovszkijt és Tyihont.

mti

„Telefonon beszéltem Christophe Dubi sportigazgatóval, aki elmondta, hogy a végrehajtó bizottság a csütörtöki ülésén, amelyen a függő ügyek szerepeltek a napirenden, kizárta a két fehérorosz versenyzőt, helyükre Pars Krisztián és a japán Murofusi Kodzsi került - mondta Schmitt Pál, hozzátéve, a döntésről hivatalos értesítést kapnak majd az érintett nemzeti olimpiai bizottságok, így a magyar is, és amikor visszakerülnek az érmek, sor kerülhet az átadásra. „Valószínűleg én adom majd át az ezüstöt Pars Krisztiánnak, talán már a januári közgyűlésünkön - fogalmazott a MOB-elnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Pars Krisztián élete eddigi legjobb eredményét érte el ezzel a második hellyel
[/caption]

Gyevjatovszkijnak és Tyihonnak a döntő napján, augusztus 17-én levett mintáiban egyformán túl magas volt a tesztoszteronszint, amire nem tudtak elfogadható magyarázatot adni a NOB-nak. Az ügy azért húzódott egészen mostanáig, mert a NOB a két nehézatlétának előbb október 17-ig adott haladékot, hogy bizonyítékokkal alátámasztott indoklással szolgáljanak, miért volt a mintájukban a megengedettnél magasabb a tesztoszteronszint, ám később novemberi döntést ígért az ügyben. A múlt hónapban aztán a NOB fegyelmi bizottsága jelezte, hogy a végső szót most, a vb lausanne-i ülésén mondják ki. A háromszoros világbajnok Tyihon minden bizonnyal kétéves eltiltást kap, Gyevjatovszkij ugyanakkor valószínűleg már nem térhet vissza, ugyanis ez volt a második doppingügye.

Pars Krisztián élete legjobb eredményét érte el ezzel a második hellyel. Athénban már az ötödik helyen végzett ugyan, ám azóta nem sikerült dobogóra állnia világversenyen, a 2005-ös világbajnokságon hetedik, a 2006-os Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi vb-n pedig  ötödik lett. Azaz már a pekingi, eredetileg negyedik pozíció is karrierje legjobbjának számított, igaz, a 2003-as, U23-as Eb-n győzelemmel köszönt el az utánpótlás-korosztálytól Németh Pál 26 éves tanítványa.

„Nagyon boldog vagyok, örülök, jó döntés született” - mondta Pars Krisztián, a NOB végrehajtó bizottságának csütörtöki döntése nyomán olimpiai ezüstérmessé előlépett magyar kalapácsvető. „Hosszúra nyúlt az eljárás, de természetesen örülök a végeredménynek. Egyetlen dolgot sajnálok csak, hogy ilyen körülmények között lettem ezüstérmes. A legszebb az lett volna, ha ott állhatok a pekingi dobogón” - nyilatkozott a 26 éves atléta, aki a számára pozitív döntés csütörtök reggeli megszellőztetése óta - elmondása szerint - nem tudja úgy lerakni telefonját, hogy szinte egy fél percen belül ne csörögjön újra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva