Hírek

2008.12.30. 15:10

Megöltek egy orosz tábornokot Dagesztánban

Dagesztánban megölték a kaukázusi orosz belügyi csapatok vezetőjének helyettesét, Lipinszkij tábornokot – értesült a Magyar Rádió.

BAMA

A főtiszt éppen szabadságon volt, és a köztársasági fővárostól nem messze az országúton egy barátjával és családjával autózott, amikor terepjáróját ismeretlen személyek tűz alá vették. Kisebb-nagyobb mértékben mindenki megsebesült a kocsiban, Lipinszkij pedig a kórházba szállítása után a műtőasztalon meghalt.

A tábornok régóta a térségben teljesített szolgálatot. Dagesztánt pedig különösen jól ismerte, jó kapcsolatokat ápolt helyi potentátokkal. A Kaszpi-tenger menti kaukázusi köztársaságban az utóbbi időben rengeteg terrorcselekmény volt. Folyamatos támadások érik az ottani orosz katonákat, belügyi csapatokat, de a helyi rendőröket és politikusokat is. Az erőszak immár a hétköznapok részévévé vált, és sohasem lehet pontosan tudni, hogy ki áll a merényletek, robbantások mögött.

A szomszédos Csecsenföldről kiszorított szeparatisták mellett egyre több helyi iszlám szélsőséges is fegyverhez nyúl, és a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a dagesztáni politikusok és klánok közötti leszámolások szintén gyakran erőszakos formát öltenek, miközben Dagesztán maga alig termel valamit, teljes mértékben Moszkva köldökzsinórján lóg. És a legnagyobb marakodás éppen a központi pénzek elosztása körül folyik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva