Hírek

2008.12.13. 17:56

Minimálbér: inflációkövető ajánlás

Jövő évre 3-5 százalékos országos bérajánlásról és a jelenlegi 69 000 helyett 2009-től 71 500 forintos havi minimálbérről írtak alá megállapodást az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) péntek késő estébe nyúlt plenáris ülésén. Az aláírás több mint tíz órás maratoni tárgyalás után, néhány perccel 21 óra után történt meg, zárt ülést követően.

D. T.

Mint ismeretes, a szakszervezetek követelése korábban a 75 500 forintos minimálbér volt, míg a munkaadók ajánlása 70 ezer forintról indult. A megállapodás értelmében a 86 500 forintos szakmunkás bérminimum két lépcsőben emelkedhet: januártól 87 000 forintra, július 1-től 87 500 forintra. Az Országos Érdekegyeztető Tanács ugyanakkor azt javasolja, hogy a közszférában is belátható időn belül szülessen hasonló megállapodás a 2009-es keresetekről.

A megegyezés nem volt zökkenőmentes: az OÉT üléséről kiszivárgott információk szerint a délután kialakult egyezséggel a Liga Szakszervezetek képviselője nem értett egyet, és várható volt, hogy vétót emel a megállapodással szemben. Ez meghiúsíthatta volna az országos bérmegállapodás aláírását. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége ugyan nem értett egyet a kialakult megállapodással, de jelezték, hogy nem akadályozzák meg az aláírását.

„A megegyezésből világosan látszik, hogy a kormány a válság ellenére is a korábbi szinten kívánja tartani a szociális érzékenységet, ami a jelenlegi helyzetben eléggé aggályos” – jelentette ki portálunknak Chikán Attila, a budapesti Corvinus Egyetem professzora. Mint mondta, a 3-5 százalékos bérajánlás korántsem jelképes, hiszen azt jelenti, hogy a reálbérek szinten tartása továbbra is szempont, sőt: az emelkedés mértéke még magasabb is, mint a várható infláció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva