Hírek

2008.12.02. 17:15

Most mindenki felcsapott reformernek

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ugyanúgy a reformok folytatását tartja szükségesnek. A két politikus a Reformszövetség vezetőivel konzultált, utána Orbán a kormánynak, az MDF-nek és az SZDSZ-nek is „odaszólt”.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Reformszövetség már a sokadik testület a válságérában.
FOTÓ: KERÉK ÁGNES
[/caption]„A reformpolitikának nincs alternatívája. Szeretnénk, ha a reformok második hulláma kezdődne el jövőre.” „A reformokra és a Reformszövetségre szükség van.” A két hasonló tartalmú mondat a politikai élet két legnagyobb riválisától, Gyurcsány Ferenctől és Orbán Viktortól származik. A miniszterelnök és a Fidesz elnöke egymás után konzultált a munkaadói szervezetek, az iparkamara és az akadémia alkotta Reformszövetség vezetőivel. Az első találkozó után Gyurcsány és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke egyaránt a reformok folytatását szorgalmazta. A kormányfő az euró jövő évtized eleji bevezetését jelölte meg célként, az Akadémia elnöke jövő január-februárra ígérte a szövetség által a változtatásokhoz szükséges javaslatok kidolgozását.

Javaslatdömping van kialakulóban

A kormány által létrehozott szakmai kerekasztalok, a nemzeti és a gazdasági csúcs, illetve az Orbán-féle nemzeti konzultáció után a Reformszövetség már a sokadik olyan testület, ami javaslatot tesz az ország előtt álló feladatokra, változtatásokra. Pálinkás József, a tudományos akadémia elnöke szerint a tudományos életnek is hozzá kell járulnia a reformokhoz.

A második találkozón Orbán fogadta a szövetség vezetőit. A Fidesz elnöke ezután azt mondta: a reformokra szükség van, legfőképpen az adórendszer, a foglalkoztatás- és a fejlesztéspolitika, illetve a kormányzat és a politika átalakítása tekintetében. Nyilatkozatában Orbán ezúttal sem kímélte a kormányt és politikai ellenfeleit. Szerinte Magyarország nem alagútban, hanem gödörben van, a kormány miatt minden évben lassabb a növekedés, illetve a kabinet „aknamezőre viszi az országot”. Az pedig nem vezet sehova – folytatta a Fidesz elnöke –, hogy a kormány az egyik héten az MDF-et, a másikon az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor. „Ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék soraiból, a Fideszből. Megvásárol ilyen-olyan megbízásokkal egy-egy képviselőt, vagy éppen független képviselőt ültet be a miniszteri székbe; na, ebből változás nem lesz!” – mondta Orbán.

Nem kellett sokat várni arra, hogy Dávid Ibolya visszaszóljon egykori kormányzati főnökének, a volt miniszterelnöknek. Hat évvel ezelőtt a Fidesz az MSZP-vel közösen megszavazta a 100 napos programot, amely végérvényesen lejtőre állította Magyarországot – reagált az MDF elnöke Orbán nyilatkozatára.

<!-- Most mindenki felcsapott reformernek SZÓVIRÁGOK Fidesz – MDF adok-kapok Orbán nyilatkozata után Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ugyanúgy a reformok folytatását tartja szükségesnek. A két politikus a Reformszövetség vezetőivel konzultált, utána Orbán a kormánynak, az MDF-nek és az SZDSZ-nek is „odaszólt”. Ambrus Vilmos Javaslatdömping van kialakulóban A kormány által létrehozott szakmai kerekasztalok, a nemzeti és a gazdasági csúcs, illetve az Orbán-féle nemzeti konzultáció után a Reformszövetség már a sokadik olyan testület, ami javaslatot tesz az ország előtt álló feladatokra, változtatásokra. Pálinkás József, a tudományos akadémia elnöke szerint a tudományos életnek is hozzá kell járulnia a reformokhoz. A Reformszövetség már a sokadik testület a válságérában.
FOTÓ: KERÉK ÁGNES parlament -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva