Hírek

2008.12.21. 12:00

Nem megyünk a vitrinbe, dolgozunk tovább

Nagyszabású koncertre készül a Ghymes január 10-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Mézes Gergely

Szarka Tamás, a zenekar énekese-kobzosa a koncertről elmondta: az év során számos helyen megünnepelték azt, hogy 25 éve van együtt az együttes, a január 10-i azonban különleges alkalom lesz: újévi és születésnapi, ráadásul lemezbemutató koncert is.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Január 10.: Újévi, születésnapi, lemezbemutató Ghymes-koncert - FOTÓ: AS
[/caption]Az új, Álombálom című lemezről Szarka Tamás elmondta: a nyáron, a szegedi néptánc fesztiválon bemutatott Benyovszky-előadásból is kerültek dalok a korongra. Így az együttes történetében először a kelet-európai zenei világba madagaszkári, karibi dallamok is belopóztak. „Sosem tiltakoztunk a világzene címke ellen” – mondta lapunk kérdésére Szarka Gyula, a Ghymes vezetője, aki szerint a világzene a kezdetekben üzleti fogás volt, de aztán számos értéket hozott felszínre. „Franciaországban kitalálták, hogyan lehet jó pénzért eladni a szegénységből érkező afrikai dobosokat. Azóta mindent megpróbálnak ezzel a címkével eladni” – tette hozzá. Szarka Tamás pedig arról beszélt, hogy az elnevezés nem pontos, hiszen akár Bachot is besorolhatná a szakma a világzene alá. „Sok szélhámos van a szakmában, de érhető, ha a zenészek a népzenei gyökerekben keresik a megújulás lehetőségét. Életre szóló tévedést követ el az a zenésznek, aki sosem merít ebből a kárpát-medencei, hátborzongatóan szép és tarka dalkincsből.”

Ez a színes kavalkád köszön vissza majd a koncerten is: az új dalok mellett vissza-visszakanyarodnak a kezdetekhez, vendégként fellép Fábry Sándor, aki gyermekkori farsangi emlékeiről mesél majd. „Tavaly karácsonyi koncertet adtunk, most újévit, amivel már a farsangi időszakra készülünk” – tette hozzá Szarka Gyula. Ebben lesz segítségükre a Honvéd Tánczenekar és a Budapesti Ifjúsági Kórus is. „Sokáig azt mondtuk, nem kell rendező egy koncerthez, de mára beláttuk: jó tesz a produkciónak, ha valaki összefogja.”  Az együttes következő huszonöt évéről pedig csak annyit mondott: „Nem megyünk vitrinbe, vagy a falra, dolgozunk tovább.”

A zenekar története:

A Ghymes együttest Szarka Gyula alapította 1983-ban. Első koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes községben tartották, innen ered a Ghymes név. Azóta a világ számos országába szerepeltek sikerrel Japántól Kanadáig. Lemezeik közül kiemelkedő sikert aratott a Smaragdváros (2000), amely az Európai Világzenei Toplistán a 11. helyig jutott. 2001-ben a Ghymes együttest a Magyar Művészetért díjjal tüntették ki. Elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon díját, az Arany Zsiráfot és a Fonogram díja is. Az idén két díjat is odaítéltek az együttesnek: a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Díját és a Magyar Örökség kitüntető címet is.

Mézes Gergely A zenekar története: A Ghymes együttest Szarka Gyula alapította 1983-ban. Első koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes községben tartották, innen ered a Ghymes név. Azóta a világ számos országába szerepeltek sikerrel Japántól Kanadáig. Lemezeik közül kiemelkedő sikert aratott a Smaragdváros (2000), amely az Európai Világzenei Toplistán a 11. helyig jutott. 2001-ben a Ghymes együttest a Magyar Művészetért díjjal tüntették ki. Elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon díját, az Arany Zsiráfot és a Fonogram díja is. Az idén két díjat is odaítéltek az együttesnek: a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Díját és a Magyar Örökség kitüntető címet is. Január 10.: Újévi, születésnapi, lemezbemutató Ghymes-koncert - FOTÓ: AS Ghymes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva