Hírek

2008.12.13. 05:09

Nem tudtunk fizetni: kikapcsolták az áramot

Egyik olvasónk számlatartozása miatt az Elmű kikapcsolta az áramot. Arra kíváncsi, miért kell az egyszerű ki- és visszakapcsolásért több mint 17 ezer forintot fizetni.

R. V.

A Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt. hatvan napon belül kétszer küld fizetési felszólítást adósainak. A határidő letelte előtt tanácsos az ügyfélszolgálathoz fordulni – mondja szakértőnk. Itt ugyanis részletfizetési kedvezményt kérhetünk. Ebből a méltányossági kérelemből láthatják: a fizetési szándék megvan, csak az érintett nem tudja egy összegben kiegyenlíteni tartozását. Már csak azért is célszerű így cselekedni, hogy megelőzzük a kikapcsolást, ami különösen kellemetlen, ha – mondjuk – a meleg vizet villanybojlerből nyerjük, és kisgyerek van a háznál.

Ha ezt nem tesszük, a hatvanadik nap után számíthatunk rá, hogy lakásunkon két villanyszerelő keres fel bennünket, aki ideiglenesen kikapcsolja az áramot. De még ilyenkor is lehet fizetni. Ha áram nélkül maradtunk, és újra szeretnénk a szolgáltatást, nem ússzuk meg a ki- és visszakapcsolási díj nélkül.

Tévedés azt hinni, hogy a több mint 17 ezer forint az Elmű zsebébe vándorol – hangsúlyozza a szakember. A művelet villanyszerelői szakmunka, ami a piacon jelenleg ennyibe kerül. A munkát a cég közbeszerzési eljárást követően az egyes településeken dolgozó vállalkozókkal végezteti. Az összeg a mérőszerelés, a plombálás, az adattárolás és a többi árát, a két szerelő kiszállási díját tartalmazza. Azaz: ez ugyanolyan szolgáltatás, mintha egy háztartási elektromos hibához mi hívtunk volna villanyszerelőt. Az ő munkájuk, kisszállási díjuk sem olcsó mulatság. Ha ezt befizettük, és számlatartozásunkat is rendeztük, egy munkanapon belül visszakapcsolják az áramot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva