Hírek

2008.12.12. 17:08

„Nincs pénzszórás a MÁV-nál” - 5 perces interjú Heinczinger Istvánnal

A MÁV Cargo-ért kapott pénzt a vasúttársaság a rossz feltételű hitelek törlesztésére, a MÁV Start tőkepótlására és beruházásokra, fejlesztésekre fordítja.

L. J. - teol.hu

- Akár minden magyar állampolgárnak is követelhetne 250 ezer forintot a VDSZSZ - mondta lapunknak Heinczinger István, a vasúttársaság vezérigazgatója arra a hírre, hogy akár Ezüstvasárnap megkezdődhet a sztrájk, ha a szakszervezet össze tud szedni annyi embert, amennyivel megbéníthatják a közlekedést. A Gaskó István vezette VDSZSZ két fő követelése: a MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutasnak fizessenek ki nettó 250 ezer forintot, és a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak - a 2008-as évre visszamenőleg is - biztosítsanak 10 százalékos többlet-béremelést.
 - Ezek a követelések nem csak túlzottak, hanem irreálisak is - tette hozzá a vezérigazgató. - Készek vagyunk továbbra is érdemben tárgyalni, de olyan lehetetlen követelésekről nem, amelyek további munkahelyek elvesztését generálják ebben a válságos helyzetben. Ezeket a fellépéseket nem tudjuk, és nem is akarjuk elfogadni. A követelések jogszabályba ütköznek, ezért is teljesíthetetlenek.

- Mire költik az osztrákok által elutalt 102 milliárdot?
- A MÁV Cargo-ért kapott pénzt a vasúttársaság a rossz feltételű hitelek törlesztésére, a MÁV Start tőkepótlására és beruházásokra, fejlesztésekre fordítja. Eddig több milliárd forintos kárt okozott a gördülő munkabeszüntetés, de ami ennél is súlyosabb, hogy emiatt sok utas elpártolt a vasúttársaságtól. Tehát róka fogta csuka, ha sztrájk lesz, nő a hiányunk és veszélybe kerülnek újabb munkahelyek, vagyis a szakszervezet ezzel húzza ki a vasutasok zsebéből a pénzt.

- A MÁV vezetés érez-e felelősséget a kialakult helyzetért?
- Arról kevés újságban írtak, hogy a MÁV-nak van egy társadalmi felelősségvállalási programja, amelynek eredményeképpen az idén már a 20. helyre ugrott előre a TOP 200 vállalat között, ami nem véletlen. Van egy valódi 250 ezer forintos tételünk, a dolgozóknak járó átlag 250 ezer forintos béren kívüli juttatás. Ez jövőre sem csökken, sőt a mostani válságban azon kevés vállalat közé tartozunk, amelyik nem a dolgozóinak az elbocsátásán töpreng.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva