Hírek

2008.12.10. 17:53

Orbán összefog Gyurcsánnyal

Száz-százötvenmilliárd forintnyi előleg azonnali kifizetésével segíti a beruházások mielőbbi megvalósulását, a padlón lévő építőipar teljesítményének felpörgetését a kormány. Csoda, de a Fidesz is felajánlotta együttműködését.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Gyurcsány: Az önkormányzatok is részesülnek a támogatásból - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]„A kutyaharapást szőrével, a pénzügyi válságot pénzzel kell orvosolni” – szögezte le szedán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd bejelentett egy újabb gazdaságélénkítő csomagot. Eszerint az uniós pályázatokon indult vállalatok a programok támogatására 40 százaléknyi előleget vehetnek fel értékhatár nélkül a szerződéskötést követő 15 nap után.

Az önkormányzatok is részesülnek a támogatásból, általában 25 százalék előleget kaphatnak, de itt már 300 millió forint az összeghatár. „Az új szabályokkal 100-150 milliárd forint kerül hirtelen a magyar gazdaságba, elsősorban az építőiparba. Ez egy egész Széchenyi-tervnyi pénz” – hangsúlyozta Gyurcsány. A kormányfő elmondta: a támogatás a már megkötött szerződések esetén is jár. Tehát azok is megkapják az előleget, akik korábban kötöttek szerződést, de még nem hívtak le 40 százaléknyi előleget. Tudni kell, hogy a magyar gazdaság húzóágazata az építőipar: legalább 350 ezer ember dolgozik ebben a szektorban.

Gyurcsány szerint amúgy Magyarországon 50-100 ezer munkahely szűnhet meg a pénzügyi-gazdasági válság következményeként. „A válság terheit mindenki viseli. A legnagyobb veszélyben a versenyszférában dolgozók vannak, a közszférában nagyobb a védernyő ereje. Olyan költségvetést fogadtunk el, amelyben nincs a közszférára közvetlen nyomás a létszámcsökkentésre” – jelentette ki a miniszterelnök.

Matolcsy 5 pontja

1. Gyorsuljon az uniós pályázatok elbírálása

2. A 10 százalékos garanciaalap csökkenjen 2-3 százalékra

3. Az uniós pályázatoknál adható előleg 10-ről emelkedjen 40 százalékra.

4. A körbetartozás megfékezésére a követeléseket vásárolja meg kötelezően egy erre létrejött állami cég

5. A csődtörvény adjon lehetőséget a bajba került építő cégek újraszervezésére.

Lehet, hogy véletlen, de Orbán Viktor is éppen az építőipari és építőanyag-gyártó cégekkel egyeztetett szerdán a szektort segítő javaslatcsomag kidolgozásáról. „Konkrét kérdésekben együttműködik a Fidesz a kormánnyal azért, hogy egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely alkalmas arra, hogy az építőipari munkahelyek a válság ellenére megmaradjanak” – mondta az ellenzéki párt elnöke.

A cégvezetők által javasolt és a Fidesz által támogatott intézkedések közül Matolcsy György volt gazdasági miniszter ötöt ismertetett. Matolcsy szerint ezek nem terhelik meg a központi költségvetést. Orbán Viktor pedig úgy látja, hogy a jelenlegi válsághelyzetben rugalmasságra van szükség, hogy az építőipari dolgozók ne váljanak tömegesen munkanélkülivé, és ne szoruljanak rá az állami segélyekre. A jegybanki kamatcsökkentéssel kapcsolatban a Fidesz elnöke elmondta: jó az irány, de a mérték kevés. Ugyanígy reagált arra a kormányzati javaslatra is, amely 25-30 százalékra emelné az uniós beruházások esetén fizetett előleg mértékét.

Sok pénzt kapott négy város

„A kormány öt újabb pályázatot nyilvánított kiemelt projektté szerdai ülésén, ebből négy város-rehabilitációs pályázat, egy pedig ipari-logisztikai terület létrehozása” – mondta Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. A döntés értelmében Miskolc, Szeged, Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely belvárosát újítják majd meg, és létrehoznak egy ipari-logisztikai területet a záhonyi térséghez kapcsolódva, Fényeslitke-Komoró térségben. A beruházások összköltsége több mint 14,7 milliárd forintot tesz ki, ebből az uniós támogatások összege 9,9 milliárd forintra rúg. Megvalósításukat 2010 végére, illetve 2011 közepére várják.

2. A 10 százalékos garanciaalap csökkenjen 2-3 százalékra

3. Az uniós pályázatoknál adható előleg 10-ről emelkedjen 40 százalékra.

4. A körbetartozás megfékezésére a követeléseket vásárolja meg kötelezően egy erre létrejött állami cég

5. A csődtörvény adjon lehetőséget a bajba került építő cégek újraszervezésére. Sok pénzt kapott négy város „A kormány öt újabb pályázatot nyilvánított kiemelt projektté szerdai ülésén, ebből négy város-rehabilitációs pályázat, egy pedig ipari-logisztikai terület létrehozása” – mondta Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. A döntés értelmében Miskolc, Szeged, Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely belvárosát újítják majd meg, és létrehoznak egy ipari-logisztikai területet a záhonyi térséghez kapcsolódva, Fényeslitke-Komoró térségben. A beruházások összköltsége több mint 14,7 milliárd forintot tesz ki, ebből az uniós támogatások összege 9,9 milliárd forintra rúg. Megvalósításukat 2010 végére, illetve 2011 közepére várják. Gyurcsány: Az önkormányzatok is részesülnek a támogatásból - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Gyurcsány Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva