Hírek

2008.12.27. 17:55

Összeállt Obama csapata

Bankvezér, afro-amerikai, Nobel-díjas, számos nő és egy magyar származású pénzügyi szakember - többek között ilyen politikusok alkotják majd az Obama-adminisztrációt. Az új amerikai elnök várhatóan 2009. január 20-án foglalja el hivatalát.

Ambrus Vilmos

Összeállt Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnökének adminisztrációja, ahogy Amerikában a kormányt nevezik. A miniszterek között lesznek, akiknek már vannak tapasztalatai ezen a poszton: a nemzetgazdasági tanács igazgatója, a védelmi, valamint a kereskedelmi miniszter dolgozott már a Clinton-, illetve a Bush-adminisztrációban. Afro-amerikai és nem mellékesen nő kerül a szociális tárca élére, továbbá az elnök egyik belpolitikai tanácsadója is afro-amerikai hölgy lesz.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az új amerikai elnök várhatóan 2009. január 20-án foglalja el hivatalát.
[/caption]

Az új pénzügyminiszter korábban bankvezér volt, mellette egy magyar származású fiatal pénzügyi szakember bír majd nagy befolyással a gazdaságpolitikára. Nem lesz könnyű dolga Obama egészségügyi miniszterének: a mintegy 300 millió lakosú Egyesült Államokban 46 millióan nem rendelkeznek biztosítással. Obama csapatának lesz egy tudós tagja is, mégpedig egy kínai származású fizikus személyében. És akkor még nem is szóltunk Obama volt ellenfeléről, az egykori first lady Hillary Clintonról, akivel tovább folytatódik az a gyakorlat, hogy a külügyi tárcát is nő irányítja.

Hillary Clinton - ismét nő viszi a külügyeket

Madeleine Albright és Condoleezza Rice után újabb női politikus vezeti az Egyesült Államok külügyminisztériumát. Az egykori first lady, Bill Clinton felesége a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott küzdelemben volt Barack Obama ellenfele. Először november közepén láttak napvilágot nem hivatalos értesülések arról, hogy ő a külügyi tárca várományosa. „Olyan ember, aki imádja a hazáját, és ebben az állásban ez a legfontosabb tulajdonság" - mondta róla Rice, a jelenlegi külügyminiszter.

Steven Chu - a Nobel-díjas miniszter

Az energiaügyi miniszteri posztot a kínai-amerikai Steven Chu, a kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory igazgatója fogja betölteni. A tudós 1997-ben kapott fizikai Nobel-díjat. Az elismerést megosztva, az amerikai William D. Philips és a francia Claude-Cohen Tannoudji kutatókkal közösen kapta az atomok lézeres hűtésére és befogására kifejlesztett módszerért. Chu tudományos tapasztalata hasznos lesz Obamának, aki több milliárd dollárt tervez költeni alternatív energiaforrások fejlesztésére.

Peter Orszag - a költségvetési ügyek szakértője

A magyar származású szakember a Fehér Ház költségvetési igazgatója lesz. Orszag nem beszél magyarul, bár szülei Magyarországról származnak, de ő már az Egyesült Államokban született. A Fehér Ház költségvetési hivatalát fogja vezetni, amely a szövetségi ügynökségek költségvetési igényeit kezeli, és javaslatokat tesz az elnöknek. A 40. életévét néhány hete betöltött Orszag egyike Barack Obama legközvetlenebb gazdasági tanácsadóinak.

Robert Gates - a republikánus miniszter

Az Obama-adminisztráció első évében biztosan a most is védelmi miniszter Robert Gates marad a Pentagon élén. Megtartásával a lehető legsimább hatalomátadást akarják elérni a két nagy háborút is vívó Egyesült Államokban. A 65 esztendős miniszternek az lesz a feladata, hogy kidolgozza az Irakból való kivonulás részleteit. Gates, aki 2006 decemberében váltotta a Pentagon élén Donald Rumsfeldet, hivatalosan független, nem tagja egy pártnak sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva