Hírek

2008.12.24. 05:06

Óvatosan a karácsonyfával, nehogy tűz legyen!

Itt a karácsony. Bár évről évre elhangzanak a jó tanácsok, sosem árt némi ismétlés, hogy miként kerülhetjük el a karácsonyfatüzet.

R. V.

Manapság már nem olyan visszataszító külleműek a műdolgok, mint régebben voltak. Számos műfenyőt árulnak, amelyek nagyjából megfelelnek a karácsonyfa kívánalmainak. Az igazival szemben egyik nagy előnyük, hogy nem száradnak ki. Ráadásul összecsukhatók, eltehetők.

Sokan az igazi fenyőfát szeretik, és nem hajlandók feladni, hogy otthonukat betöltse az illata. Vagy legalábbis a látványa. Ezt nem érdemes hetekkel előbb megvenni, mert még szenteste napján is nagy kínálat szokott lenni az árusítóhelyeken mindenféle tűlevelűből. A megvásárolt fenyő alját burkoljuk vizes rongyba, és figyeljünk rá, hogy ne száradjon ki! Ez a figyelem folytatódjék az után is, hogy a fát díszítés előtt beleállítottuk a talpba! Az a legjobb talp, amelybe vizet tölthetünk. Spriccelővel minél gyakrabban vizezzük a leveleket, ágakat!

Kardinális kérdés a gyertyáké. Sokan villanyégőfüzért használnak mondván, hogy ez állandóan éghet, és kevésbé tűzveszélyes, mint az igazi gyertyák. Ez nem egészen van így, hiszen az ócskább elektromos girlandok (a kínai piacon, utcai árusoknál kaphatók) gyakran zárlatosak lesznek. Így a láng nélküli karácsonyfa is könnyen lakástüzet okozhat. Ha pedig viaszgyertyát, csillagszórót csíptetünk az ágakra, a fát egy pillanatig se hagyjuk felügyelet nélkül.!Azt se várjuk meg, amíg a gyertyák csonkig égnek!

A jó pár napja álló, kiszáradt fenyőn egyáltalán ne gyújtsunk meg semmiféle lángot! A fa gyantás részei ugyanis belobbanhatnak és szanaszét röpködhetnek, mi pedig egy lángtenger közepén találhatjuk magunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva