Hírek

2008.12.18. 14:05

Palesztin újságírók szolidaritásból levették cipőjüket

Mintegy ötven palesztin újságíró összegyűlt csütörtökön a betlehemi Születés temploma előtt, és levette cipőjét, szolidaritásul azzal az iraki kollégájukkal, aki a múlt hét végén egy bagdadi sajtóértekezleten cipőt dobott George Bush amerikai elnök felé.

BAMA

Az újságírók jelmondataikkal az iraki kolléga szabadon engedését követelték. A ciszjordániai palesztin önkormányzat területén lévő városban a karácsony közeledte miatt már több száz külföldi zarándok tartózkodik.

Muntaszir az-Zaidi, az al-Bagdadíja televízió riportere Bush Irak-politikája miatti tiltakozásként dobta lábbelijét az elnök felé. "Kutyának" nevezte Busht, aki szerinte irakiak ezreinek a haláláért tehető felelőssé. Kedden - miután vizsgálóbíró elé állították, és beismerte tettét - előzetes letartóztatásba helyezték. A vizsgálóbíró elutasította azt a kérelmet, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

Az iraki legfelsőbb igazságügyi tanács szerint ha vádat emelnek ellene, akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Bátyja szerint az újságírót az iraki biztonsági szolgálatok bántalmazták. Kar- és bordatöréssel került kórházba kedden, emellett megsérült a szeme és a lába is - mondta.

A vasárnapi eset óta a térségben sokan hősként tekintenek Zaidira, akinek cselekedete rendkívül súlyos sértésnek számít az arab világban. Hétfőn több ezer iraki vonult az utcákra az újságíró szabadon engedését követelve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva