Hírek

2008.12.30. 11:33

Parragh: A kormány válságkezelő lépései alig érnek célt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a magyar gazdaság és a magyar vállalkozások sorsa javarészt az uniós piacok alakulásán múlik. Magyarország kiszolgáltatott helyzetben van, és ha az EU egészében komoly recesszió alakul ki, akkor ez nálunk hatványozottan érezteti hatását.

VG

A kormánynak ugyanakkor van lehetősége a negatív hatások tompítására, ám megítélésem szerint a kabinet rossz válaszokat ad a kihívásokra. Bár a pénzügyi elvárásoknak megfelelnek a kormányzati válságkezelő lépések, hatásmechanizmusuk tekintetében bőven hagynak kívánnivalót maguk után. A valós célokat ugyanis nem érik el ezek az átalakítások, a vállalkozások alig érzékelik a forrásbővítő intézkedések hatását – szögezte le Parragh László, az MKIK elnöke.

A cégek életét nehezítik az olyan, nem életszerű jogszabály-módosítások is, mint – egyebek mellett – a 250 ezer forint feletti készpénzkifizetések tilalma. Ez a rendelkezés tovább növeli az amúgy is tekintélyes méretű tartozási láncokat, és félő, hogy a tilalom a kezdő vállalkozások rákfenéjévé válhat.  Összességében a kormányzati lépések nem elégségesek a krízis kezelésére, és még jelen körülmények között sem látom az érdemi, szerkezeti átalakítások jelét. Márpedig továbbra is szükség van reformokra, elsősorban a nyugdíjszisztéma és a közigazgatás területén.

Ami az egyes ágazatokat illeti, sajnos arra kell számítani, hogy az építőipar valamennyi területe súlyos válságon megy keresztül 2009-ben, a piac ugyanis gyakorlatilag befagyott. A kereslet már az idén is igencsak megcsappant mind a ma-gán-, mind a kormányzati beruházások terén. Az autóipar is nehéz időszak elé néz, és a multinacionális cégek termelés-visszafogása a magyar kis- és középvállalkozások egész láncolatát sodorhatja veszélybe. Ugyanakkor tény, hogy a vállalkozások nagyobb része a legnehezebb időszakokat is képes túlélni, és reméljük, ez a jövőben is így lesz. Az azonban biztos: Magyarország nem kerül ki nyertesen a következő időszak nehézségeiből.

VG -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva