Hírek

2008.12.01. 14:23

SZDSZ-es nem és miniszteri eskü

Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja úgy döntött: nem szavazza meg a kormány által beterjesztett adó- és járuléktörvény-módosításokat. A Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy a 2009-es költségvetést megalapozó törvények módosításából kerüljön ki a 13. havi nyugdíj elvétele. Esküt tett az új közlekedési miniszter. Belpol-nagyüzem hétfőn.

mti

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A liberálisok szerint a beterjesztett adótörvény-módosítások nem segítenek a vállalkozásokon.
[/caption]Letette miniszteri esküjét hétfőn az Országgyűlésben Molnár Csaba, a Gyurcsány-kormány új közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztere. Gyurcsány Ferenc kormányfő november 18-án közölte a szocialisták elnökségi ülésén a párt vezetésével, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárát jelöli Szabó Pál közlekedési miniszter helyére, és hivatalosan másnap kérte fel Molnárt a poszt betöltésére. Szabó október 6-án, a monorierdői, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt mondott le posztjáról. A miniszterelnök akkor ezt azzal fogadta el, hogy a tárca vezetője addig marad a helyén, amíg nem találják meg az utódját.

A 33 éves, jogász végzettségű Molnár Csaba az MSZP Győr-Moson Sopron megyei elnöke és a Magyar Progresszív Társaság Platform alelnöke. A szocialista politikus 2006 óta országgyűlési képviselő, idén februártól májusig az Új Tulajdonosi Program miniszterelnöki megbízottja volt. Május 20-tól a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkáraként tevékenykedett.

Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja egységesen úgy döntött, hogy nem szavazza meg a kormány által beterjesztett adó- és járuléktörvény-módosításokat – mondta Kóka János frakcióvezető a testület ülése után. Az SZDSZ egyúttal saját adótörvény-módosító javaslatokat nyújt be az Országgyűlésnek. Az adócsomagot a Liberális Gazdasági Kabinet készíti el.

Kóka János magyarázatként elmondta, hogy véleményük szerint a beterjesztett adótörvény-módosítások nem segítenek a vállalkozásokon, nem segítik a növekedést. Újságírói kérdésre hozzátette: döntésüket nem előzte meg nagy vita a frakción belül, hiszen azokat a módosító indítványaikat, amelyekkel valamennyit javítani tudtak volna az adójavaslatokon, már korábban leszavazta a parlament. Szintén újságírói felvetésre a frakcióvezető közölte: a költségvetés fő számait az adótörvény nem módosítja.

A Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hogy a 2009-es költségvetést megalapozó törvények módosításából kerüljön ki a 13. havi nyugdíj elvétele – jelentette be Iván László, a párt szakpolitikusa. „A büdzsét megalapozó törvények módosításának záróvitája és zárószavazása hétfőn délután van a parlamentben, ez az utolsó lehetőség, hogy megmaradjon 13. havi nyugdíj” – mondta Iván.

A fideszes Szijjártó Péter és a KDNP-s Soltész Miklós pénteken módosító indítványt nyújtott be, amiben kezdeményezik, hogy a végleges törvényben ne szerepeljen a 13. havi nyugdíj elvétele. A kérdésre, hogy mennyi esélyt látnak kezdeményezésük megszavazására, Iván László azt mondta: nem zárja ki, hogy többséget kap indítványuk, mert ha az SZDSZ nem szavazza meg az adótörvényeket, talán ebben az esetben is befolyásolhatják racionális szempontok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva