Hírek

2008.12.10. 19:37

Szekeres: Magyarország biztonsági helyzete stabil

Magyarország biztonsági helyzete stabil – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán Veszprémben, a Pannon Egyetem nívódíjátadó rendezvényén.

mti

„Az országot belátható időn belül hagyományos katonai támadás veszélye nem fenyegeti” - tette hozzá. Mint mondta: nekünk nem körkörös védelemre és területvédelemre, s nem hagyományos katonai összecsapásra kell készülnünk. Más típusú veszélyek viszont vannak, így például léteznek feszültségek Kelet- és Dél-Európában, a tömegpusztító fegyverek és a terjedő terrorizmus révén pedig vannak új globális veszélyek - mondta Szekeres Imre.

A miniszter rámutatott: Magyarország egyetlen államot sem tekint ellenségének, s minden egyes vitás kérdést diplomáciai eszközökkel kíván rendezni. Biztonságunk két pilléren nyugszik: a nemzeti önerőn és a szövetségesi rendszeren - fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője. A légtérvédelem ugyanakkor rendkívül fontos - vélekedett a miniszter, megjegyezve azt is, hogy az ország légterében egy év alatt 540 ezer repülőgép "megy át". Földrajzi helyzetünknél fogva olyan a légterünk, mint egy zsúfolt sztráda - tette hozzá.

Szekeres Imre szavai szerint a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége az elmúlt 2-3 évben nagyon magasra nőtt. A honvédség katonai szervezetei 2007 végére átalakultak, befejeződött a haderőreform, s teljesen új kiképzési rendszer jött létre; bevezették a stratégiai és a hadműveleti vezetés új, modern formáit, és teljesen megváltozott a logisztika is - mondta a miniszter. Rámutatott arra, hogy a NATO tagállamok között először Magyarország hozta létre az összhaderőnemi parancsnokságot, amelyben a szárazföldi és a légi erőket, a logisztikát, valamint egyéb fegyver- és haderőnemeket egy „integrált szervezési, vezetési pontban” koncentrálták.

Szekeres Imre utalt a Nemzeti Katonai Stratégiára is, amelyet kedden mutatott be az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságának, s azt mind az öt parlamenti párt támogatta. Szekeres Imre ezt követően nívódíjakat adott át az egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szaka évfolyamelső hallgatóinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva