Hírek

2008.12.18. 07:00

Szilárd megmondja a magáét

Sági Szilárd egy spanyol nyaralás alkalmával, véletlenül került közel a konyhához. Azóta mindenki „szakácsozza”, de ő csak gasztrokibicnek mondja magát. Most éppen a TV2 Hal a tortán című műsorában dolgozik szakértőként.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignright" width="235"] „Beszólok, de bunkó nem vagyok. Tudom, hol a határ.”
[/caption]– Hogyan lett gasztrokibic?
– Ezt én találtam ki magamnak. Mióta ugyanis a vendéglátásban dolgozom, a környezetem elkezdett szakácsozni. Nekem azonban nincs szakács végzettségem, ezért kitartóan tiltakoztam, végül kreáltam ezt a gasztrokibic elnevezést, ami jól sikerülhetett, mert azóta sokan kibiceznek.

– Tehát nem szakács, hanem...
– Eredetileg autószerelő vagyok, de sok minden voltam már: szereltem vízvezetéket, dolgoztam szobafestőként és utcazenészként is.

– Hogy jutott el mégis a konyháig?
–  Kimentem Spanyolországba egy barátomhoz, aztán úgy megtetszett az ország, hogy úgy döntöttem, maradok. Ehhez dolgoznom is kellett. Narancsszedéssel kezdtem, aztán elmentem egy étterembe dolgozni. Először mosogattam, majd sütöttem, aztán felszolgáltam. Megtanultam a vendéglátás alapjait. Három év után már én voltam az üzletvezető. A sikerélmény pedig minden területen jól jön, ezért maradtam a vendéglátásban.

– Főzni is Spanyolországban tanult?
– Sok mindent megtanultam ott a főzésről, de főzni az édesanyámtól tanultam. Nálunk teljesen természetes volt, hogy a bátyámmal segítettünk, amiben tudtunk. Mivel pedig a testvérem hét évvel idősebb, így mindig erősebb is volt, mint én. Éppen ezért ő inkább a fizikai dolgokban segített, én meg a konyhában.

– A Hal a tortánban az a dolga, hogy beszól a sztároknak. Volt, aki megsértődött?
– Meglepő, de tőlem jól tűrik a kritikát. Túl vagyunk több mint 150 adáson, de még senki nem sértődött meg. Talán pont emiatt választottak. Beszólok, de bunkó nem vagyok. Tudom, hol a határ.

Névjegy

Sági Szilárd 38 éves, Siófokon született.

Eredeti végzettsége autószerelő.

A ’90-es évek eleje óta vendéglátással foglalkozik.

Budapesten éttermet vezet Mojito néven.

Kedvenc étele: minden, ami káposzta

Hobbija: autó, motor, barkácsolás– A legtöbb szakács elvan a konyhában, a vendégek nem is ismerik. Mekkora ismertséget jelent a televíziós szereplés?
– Ez változó, vidéken jobban érzékelem, a fővárosban inkább csak a hátam mögött sugdosnak. A legjobb az volt, amikor jöttem-mentem a városban és odalépett hozzám egy srác azzal, hogy „figyelj, biztos mondták már, de nagyon-nagyon hasonlítasz valakire.” „Igen, és kire?” – kérdeztem vissza. „A Sági Szilárdra.” „Én vagyok az.” „Ja, persze!” – aztán elment.

– Karácsonyra mit főz a családnak?
– Bármikor szívesen főzök a családnak és a barátaimnak is, de ünnepekre nálunk mindig édesanyám főz, nagy örömmel. A bátyámmal mindössze annyi dolgunk van, hogy közösen halászlevet főzünk.

Eredeti végzettsége autószerelő.

A ’90-es évek eleje óta vendéglátással foglalkozik.

Budapesten éttermet vezet Mojito néven.

Kedvenc étele: minden, ami káposzta

Hobbija: autó, motor, barkácsolás Sági Szilárd „Beszólok, de bunkó nem vagyok. Tudom, hol a határ.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva