Hírek

2008.12.03. 08:40

Szlovákiában találkozik a magyar és a szlovák államfő

A szlovákiai Érsekújváron találkozik szombaton Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő.

mti

Ivan Gasparovic és Sólyom László találkozója szombaton délelőtt tíz órakor Érsekújváron lesz - közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Margita Ivanicková, a szlovák elnöki sajtóiroda munkatársa. A találkozó részleteit azután közlik, ha már azokban a felek megegyeztek - jegyezte meg Ivanicková.

Korábban a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal úgy tájékoztatott, hogy a két államfő december 6-án Esztergomban találkozik. A szlovákok később jelezték, hogy ez a helyszín nem felel meg nekik. Diplomácia forrásokból származó értesülések szerint azért, mert az előző államfői találkozó Magyarországon volt, így most Gasparovic szeretne a házigazda lenni. (Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője a múlt héten azt mondta: a két államfő legutóbb a szlovákiai Nyitrán találkozott, erre tekintettel a diplomácia szabályait követve az újabb találkozó  megrendezését magyarországi helyszínen javasolta Sólyom László  hivatala.)

A szlovák fél eredetileg december 5-ét és Tótkomlóst javasolta a találkozó dátumául és színhelyéül, ezt viszont a magyarok nem  fogadták el. A szlovákok ezután a szlovákiai Párkányhoz közeli Béla (Belá) települést javasolták. A magyar államfő azt javasolta szlovák kollégájának, hogy „a korábban kialakult gyakorlatnak megfelelően nyilvánosság előtti párbeszédet folytatva tekintsék át a szlovák-magyar kapcsolatok  szélesebb összefüggéseit, a két ország viszonyát terhelő problémák gyökereit”.

A találkozó napirendjén nem olyan témák fognak szerepelni, amelyekben a felek nem értenek egyet, tehát nem a múltbeli sérelmek,  hanem a szlovákok és a magyarok jövője, valamint együttműködésük az egységes Európában - fejtette ki a múlt héten a szlovák elnöki szóvivő. Ivan Gasparovic november 11-én Varsóban közös nyilatkozat kiadását javasolta Sólyom Lászlónak a szlovák-magyar kapcsolatok ügyében. A két ország államfője azért találkozhatott a lengyel fővárosban, mert mindketten részt vettek a függetlenség napja  alkalmából rendezett lengyelországi központi ünnepségen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva