Hírek

2008.12.01. 08:16

Szocdem-győzelem valószínű Romániában

Romániában az exit poll felmérések szerint a szociáldemokraták nyerték a parlamenti választásokat, az RMDSZ elérte a bejutási küszöböt.

mr

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a szociáldemokrata–konzervatív koalíció a voksok 36 százalékát kapta. A demokrata-liberálisok 30, az eddig kormányzó nemzeti liberálisok 20 százalékot szereztek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség valamivel kevesebb mint 7 százalékot ért el a felmérések szerint. Ezzel az alsóházban várhatóan 22 képviselője lesz, ugyanannyi, mint eddig, viszont 11 szenátori helyre számíthat, eggyel többre, mint a mostani ciklusban.

Az RMDSZ továbbra is erős és megbízható erő marad Romániában – nyilatkozta a párt elnöke. Markó Béla a parlamenti választások előzetes eredményei alapján kiemelte: az RMDSZ támogatása töretlen a romániai magyarok körében. A pártelnök szerint a magyarság érdeke, hogy az RMDSZ tagja legyen a következő bukaresti kormánynak is, és erre van esély. Tőkés László viszont úgy látja, hogy az RMDSZ túlnyerte magát. A református püspök szerint feltűnően sokan nem mentek el szavazni a magyar többségű Kovászna megyében. Tőkés, aki független képviselő az Európa Parlamentben, úgy véli, szűkült az RMDSZ mozgástere, mert nincs szükség a pártra a kormányalakításhoz Bukarestben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva