Hírek

2008.12.30. 16:47

Tavasztól jön a 350 forintos alapszámla

A kormányzati ígéretek ellenére nem vezetik be 2009 januárjában az úgynevezett alapszámlát

H. M.

A kormányzati ígéretek ellenére nem vezetik be 2009 januárjában az úgynevezett alapszámlát, mivel a Pénzügyminisztérium egyelőre nem tudta elérni a Munka Törvénykönyvének módosítását. Lapértesülések szerint így leghamarabb tavasztól lesznek elérhetőek az egységes kondíciók mellett kínált számlák a különböző kereskedelmi bankoknál.
Az alapszámla bevezetése része a kormány feketegazdaság elleni kampányának. A cél, hogy a lakosság rendelkezésére álljon egy olcsó, egyszerűen megnyitható és kezelhető bankszámla, amelyre a munkaadók átutalhatják a bért. A cégek egy része eddig arra hivatkozva nem volt hajlandó bankszámlára fizetni a bért, hogy nem kényszerítheti dolgozóját számla megnyitására. A készpénzes bérfizetést viszont szakértők a visszaélések melegágyának tartják.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök éppen ezért adta ki feladatként Veres János pénzügyminiszternek, hogy keressen megoldást arra, hogy a különböző szociális juttatásokat és pénzbeli ellátásokat a jövőben a „pénzügyi rendszeren keresztül folyósítsák”, azaz banki utalással történjen meg ezek kifizetése.

A Magyar Bankszövetség Alapszámla Munkacsoportja most úgy számol, hogy leghamarabb február-márciusban lesz lehetőség arra, hogy pontosítsák az egységes feltételeket, és elkészítsék az alapszámlához szükséges fejlesztéseket és dokumentációkat.

Számos pont azonban még most sem tisztázott. Válaszra vár például, hogy kinek a költségén fogja biztosítani a Magyar Posta hálózata az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget azokon a településeken, ahol nincsenek elektronikus kártyaelfogadó helyek, mint például atm.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva