Hírek

2008.12.18. 19:57

Távoltartás: módosítani kell a rendőrségi törvényt

Újra benyújtja a rendőrségi törvény módosításáról szóló javaslatot három szocialista és két szabad demokrata képviselő, amelyre véleményük szerint szükség van ahhoz, hogy alkalmazható legyen a parlament által hétfőn elfogadott távoltartási törvény.

É. S.

A szocialista Bárándy Gergely arra emlékeztetett, hogy a rendőrségi törvény kétharmados módosítása a Fideszes képviselők elutasításán bukott el a parlamentben, pedig a távoltartás intézményét támogatta a legnagyobb ellenzéki párt. A képviselő szerint a távoltartási törvény legnagyobb eredménye az, hogy megteremti a hatékony és gyors jogalkalmazás lehetőségét, a jelenlegi helyzettel ellentétben gyorsan eltávolítják a bántalmazót és a hatóság csak utána dönt. Arra a kritikára, amely szerint nem a civil szervezetek kapják meg azt a jogkört, amit a jegyzőre ruház a törvény, Bárándy azt felelte, hogy Magyarországon civil szervezetek nem kaphatnak hatósági jogkört.

Sándor Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy minden ötödik magyar nő él olyan kapcsolatban, amelyben a partnere bántalmazza. A liberális képviselő szerint az ezt megelőző szabályozás nem működött, és amikor a bíróságok ítéletet hoztak ilyen ügyekben, akár fél évig is elhúzhatták a döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva