Hírek

2008.12.14. 17:25

Több pénzzel teszik vonzóbbá a hiányszakmákat

A jövő évtől akár a teljes minimálbért is megkaphatják ösztöndíjként a hiányszakmákat választó tanulók – ismertette a Szociális és Munkaügyi Minisztérium terveit Bókay Endre országgyűlési képviselő, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési bizottság elnöke.

D. T.

Jelenleg azok a tanulók, akik hegesztő-, ápoló-, kőműves-, gépiforgácsoló-, illetve mezőgazdasági gazdaképzésben, tehát a hiányszakmák elsajátításában vesznek részt, legfeljebb a minimálbér 50 plusz 20 százalékát vehetik fel ösztöndíjként. Ám amennyiben a jövőben tanulmányi előmenetelük, illetve teljesítménymutatóik alapján ezt kiérdemlik, a tanulmányi ösztöndíjjal együtt akár a minimálbérrel megegyező összeget is kaphatnak. Bókay kitért arra is, hogy a hiányszakmát tanulók foglalkoztatásának valamennyi költségét – az ösztöndíjjal együtt – a Munkaerőpiaci Alapból a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Támogatási és Bevalláskezelési Igazgatósága téríti, vagyis ez a kiadás sem a szülőknek, sem a gyakorlati oktatást végző vállalkozásoknak nem jelent anyagi terhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva