Hírek

2008.12.14. 14:30

Van, aki Müller csúcsára, van, aki a Real Madridba tör

Minden esztendőben feltűnik néhány új csillag a futball egén – 2008 sem volt ez alól kivétel. Akadnak közöttük olyanok, akiknek nevét már ismergettük, de a nagy kiugrást a néhány hét múlva búcsúzó óév hozta meg nekik. S persze olyanok is, akik idén robbantak be.

Dénes Tamás

Sergio Agüero már 2007-ben világhírű lett. Azzal, hogy ő volt a junior-világbajnoki címet nyerő argentin válogatott első számú csillaga, s egyben a torna legjobb játékosa és gólkirálya, Javier Saviola és Lionel Messi örökébe lépett. Ám 2008 hozta meg számára a nagy kiugrást: az Atlético Madridban pótolni tudta az előző nyáron a Liverpoolhoz szerződött Fernando Torrest, majd olimpiai bajnoki címhez segítette az argentinokat. Pénteken a World Soccer szavazásán Messi mögött a világ második legjobb fiatal játékosának voksolták.
 
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Arshavin: a legvalószínűbb célállomás a Real Madrid.
[/caption]Andrej Arsavin némileg kilóg a sorból: 27 évével idősebb a kiválasztottak mindegyikénél. Ugyanakkor ő az idény egyik legnagyobb felfedezettje a nemzetközi porondon: a Zenittel elért UEFA-kupa- és Szuperkupa-győzelem, illetve az orosz válogatott mezében mutatott Eb-remeklése egy csapásra a világklasszisok sorába emelte. A France Football szavazásán Európa hatodik legjobb játékosának választották, januárban szinte biztosan Spanyolországba vagy Angliába szerződik. A legvalószínűbb célállomás a Real Madrid.

Sergi Busquets a Guardiola-éra felfedezettje Barcelonában. Édesapjával az edző hajdanán együtt játszott a Barçában, az „öreg”, Carles ma is a klub egyik kapusedzője. A 189 centi magas „kicsi” fiú a 2007–2008-as szezonban a B-csapattal bajnoki címet nyert a harmadik ligában, Guardiola irányításával. Az edző vezetőedzőként tett egyik első intézkedéseként felvezényelte az első csapathoz, amelyben olyan jól játszik, hogy már vitája van: nem akar szerződést hosszabbítani, mert a Juventus, például, sokkal jobb feltételekkel hívja.
 
Vedad Ibisevic a Bundesliga őszi gólkirálya, s Európa meglepetés-csapata, a Hoffenheim első számú csillaga. Huszonnégy éves, Boszniában született, de csak 16 éves koráig élt a hazájában. Akkor a családjával Svájcba költözött, a Basel futballistája lett. Tíz hónap után a família továbbállt az Egyesült Államokba, Ibisevic Saint Louisban, majd Chicagóban játszott. 2004-ben visszatért Európába, a Paris-SG, majd a Dijon, aztán az Alemannia Aachen játékosa lett. 2007-ben szerződött a Hoffenheimhez, amelyben 2008 őszén olyan jól játszik, hogy esélyes Gerd Müller hajdani Bundesliga-gólcsúcsának megdöntésére is. Egyébként kitűnően beszél angolul, franciául és németül is, Hoffenheimben gyakran ő tölti be a tolmács szerepét.

Gojko Kacar újvidéki születésű, az idősebb olvasók a nevét látva talán inkább az ökölvívásra asszociálnak. Nem véletlenül: nagybátyjai közül Slobodan Kacar olimpiai arany-, Tadija ezüstérmes volt. A 21 éves unokaöccs ellenben remek futballista: már szerb A-válogatott, bejátszotta magát a berlini Hertha első csapatába – és sajnos az őszi utánpótlás Eb-selejtezőn öt gólt lőtt a magyar válogatottnak. Ahhoz képest, hogy alapvetően védőjátékos…

Juan Mata a spanyol élvonal egyik legígéretesebb tehetsége, a Valencia játékosa. A még csak húszéves focista példája (is) mutatja, mennyire rosszul sáfárkodik a Real Madrid a tehetségeivel. A burgosi születésű szélső ugyanis tizenöt éves korától 2007-ig az RM Castilla futballistája volt, közben U19-es Európa-bajnok lett. Ám nem kellett az első csapatba. Tavaly nyáron a Valencia megvette, s nagyon jól járt vele – a Juventus csaknem tízmillió eurót is fizetne a 2008 legjobb válogatottja, a spanyol keretébe is meghívott játékosért, aki profi futballkarrierje mellett egyetemista, újságírást hallgat.

Pato, azaz Alexandre Rodrigues da Silva még csak szeptemberben lesz húszéves, de már klubvilágbajnok, olimpiai bronzérmes, brazil A-válogatott, s nem mellékesen az AC Milan első számú középcsatára. Pedig egy évvel ezelőtt még nem játszhatott az olasz bajnokságban, mert kiskorú, az Európai Unión kívülről érkezett futballista nem köthet profi szerződést. Pato 2008-ban már játszhatott: az egy év alatt lőtt 13 gól nem is rossz teljesítmény.

Rafael, azaz Rafael Pereira da Silva Sir Alex Ferguson felfedezettje. Júliusban lesz 19 éves, de immár ő a Manchester United első számú jobbhátvédje, kiszorította, vagy ha úgy tetszik, nem engedte vissza a csapatba a klub ikonját, Gary Neville-t. Kiváló a rúgótechnikája – ezt igazolta az Arsenal elleni meccsen szerzett góljával is. Ikertestvére, Fábio is a Vörös Ördögök játékosa, de ő a sérülése miatt még nem játszott az első csapatban.

Elszalasztott lehetőség

Az Egyesült Államok – ha a szövetség hamarabb ébred – a világ egyik legerősebb ékpárjával vághatott volna neki a 2010-es világbajnokságnak. Ám Giuseppe Rossi inkább az olaszokat választotta, Vedad Ibisevicet pedig nem fedezték fel időben. Pedig a bosnyák támadó családja még most is Saint Louis környékén él, a Hoffenheim csatára is oda jár „haza” a szabadságra. Néhány nap múlva is indul, a téli szünetre.

Giuseppe Rossi az Egyesült Államokban született, olasz családban. Utóbbi magyarázza, hogy 12 évesen már a Parma ifjúsági csapatában pallérozta futballtudását. Végigjárta az olasz korosztályos csapatokat, közben a Manchester United játékosa lett. Ám a klub kétszer kölcsönadta, a Newcastle-nek, majd a Parmának. Ott „Joe” olyan jól játszott, hogy a Villarreal tízmillió eurót fizetett érte. A spanyol klubban még magasabbra futott fel, miközben ő lett az olimpia gólkirálya, s bekerült az olasz A-válogatottba.

Amr Zaki az európai futball egyik legújabb felfedezettje. Megszokhattuk már, hogy az afrikai kontinens remek játékosokat ad a Premier League-nek, de ők szinte kivétel nélkül a fekete-afrikai országokból érkeztek, mint Drogba, Essien, Obi Mikel, Kanu vagy Adebayor. A Wigan csatára ellenben a kontinens északi részéről, Egyiptomból származik. Afrika kétszeres bajnoka a válogatottal, s mielőtt Angliába került, megfordult a Lokomotív Moszkvában is. Nemrégiben bekerült Afrika öt legjobb játékosa közé – rá is szavazhatnak majd a kontinens Aranylabda-voksolásán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva