Hírek

2008.12.02. 12:12

Végeredmény Romániában: a szociáldemokrata-konzervatív szövetség győzött

A romániai Központi Választási Iroda végeredménye szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) kapta a legtöbb szavazatot a november 30-i parlamenti választásokon. A Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ ) majdnem 6,2 százalékkal végzett a negyedik helyen.

BAMA

A végleges adatok is a romániai szociáldemokrata-konzervatív szövetség választási győzelmét mutatják, de nem biztos, hogy ez a törvényhozás összetételében is tükröződik. Az országos választási iroda bejelentése szerint a szövetség a képviselőházi helyekre adott voksok kicsivel több mint 33 százalékát szerezte meg. Alig marad el mögötte a Demokrata-Liberális Párt, amely majdnem 32,4 százalékot mondhat magáénak. 18 és fél százalékal harmadik a Nemzeti Liberális Párt, a negyedik helyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség végzett majdnem 6,2 százalékkal.

A szenátusi választások eredménye is hasonló arányt jelez. A kétkamarás parlament pontos összetétele egyelőre bizonytalan, mert csak azok a jelöltek kerültek be biztosan, akik saját választókerületükben megszerezték a voksoknak legalább 50 százalékát plusz még egy szavazatot. A töredékszavazatokat két lépcsőben visszaosztják a pártok között és megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a mandátumok száma végül nem fogja teljes mértékben tükrözni a szavazati arányokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva