Hírek

2008.12.11. 17:07

Visszaváltható lesz a PET-palack

Könnyen elképzelhető, hogy rövid időn belül okafogyottá válik az „eldobható palack” elnevezés.

BAMA

A termékdíj törvény jövő január elsején életbe lépő módosításai ugyanis jelentősen megváltoztathatják a gyártók és a kereskedők újrahasznosítási szokásait.

Az új jogszabály szerint az újratölthető italcsomagolások termékdíj-mentessége mellett a termékdíjnak csupán 15 százalékát kell megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, amelyik vállalja, hogy a csomagolást visszagyűjti és hasznosítja. A költségcsökkenés pedig előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik majd.

Nem kell laposra taposni

Simon Lajos találmánya, az elektromos PET palackzsugorító berendezés a palackokat eredeti térfogatuk mindössze 1/12-ed részére tömöríti össze. Az áramot hővé alakító szerkezet megolvasztja a műanyagot, majd néhány másodperc alatt egyszerűen összenyomja azt.

A törvénymódosítást az EU hulladékgazdálkodási követelmények szigorítása indokolta, amelyet Magyarországnak 2012 végéig teljesítenie a kell. Hazánkban évente másfél milliárd darab PET palackot ürít ki a lakosság, ez nagyjából hatvanezer tonnának felel meg. „Az óriási mennyiségnek csupán 15 százalékát gyűjtik be szelektív módon, és 7-8 százalékát dolgozzák fel újra” – mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdasági szakállamtitkára.

Tény, az értékes másodnyersanyagot képviselő hulladék műanyag palackok döntő többségét tömörítetlenül, vagy csak részben kilapítva szállítják a hulladéklerakókba, így a gyűjtő kocsik szinte csak levegőt szállítanak. Ennek kiküszöbölésére egy hipermarket-lánc két áruházában is bevezeti az eldobható PET-palackok visszavételét, a magyar világszabadalomnak számító elektromos PET palackzsugorító rendszer segítségével. A tervek szerint a vásárlók néhány forintot vissza is kapnak majd a zsugorításért cserébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva