Hírek

2009.01.21. 18:42

A kulcsfontosságú autóiparban minél több munkaerőt meg kell tartani

Nagy slamasztikában van a hazai járműgyártás (is), de a kormányzat azon van, hogy húzóágazat maradjon. Így foglalható össze az autóipari versenyképességi munkacsoport szerdai ülésének lényege.

Kósa Gy.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban Bajnai Gordon szerint azt tekintették át, hogy miként lehetne akár a gazdasági válság folyamataival szembe menve is erősíteni az iparágat. Hiszen – miként a miniszter emlékeztetett rá – Magyarországon 100-110 ezren keresik a kenyerüket a jármű-, illetve alkatrészgyártásban, vagyis ez adja az ipari termelés 17, az export 25 százalékát. Ugyanakkor ez az iparág a válság állatorvosi lova: a krízis minden tünete megmutatkozik rajta. Mivel a hazai üzemek elsősorban exportra gyártanak és beszállítók, azonnal érezteti hatását, ha – mondjuk – Németországban leállnak az összeszereléssel.

A válság kezdete óta már öt-nyolcezer munkahely szűnt meg itthon a járműiparban, s idén további 15-20 ezres elbocsátás sem kizárt. A kormány a már meghirdetett 16 milliárdos pályázati kerettel, illetve további tervezett támogatási konstrukciókkal szeretné segíteni a munkahelyek megtartását (ez jobbára a három- és négynapos munkahét bevezetésével jár együtt). Emellett támogatott kamatozású, illetve garantált banki hitelekhez segíti a vállalatokat, ösztönözni akarja a keresletet, s csökkenteni a járműipari cégek adó- és járulékterheit. Ám mivel a költségvetési hiány nem szabadulhat el – a 3 százalék kőbe van vésve –, ez csak a kiadások további csökkentésével, illetve más adók növelésével képzelhető el.

Lepsényi István, a munkacsoport társelnöke, a fékrendszereket gyártó kecskeméti Knorr-Bremse vezérigazgatója szerint idén 30-40 százalékkal is visszaeshet a nyugat-európai járműgyártás. A válságnak azonban egyszer vége lesz, tehát a cégeknek nem érdeke a szakképzett munkaerőt szélnek ereszteni. Ezért is kell a segítség a munkahelyek megtartásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva