Hírek

2009.01.12. 14:59

A vártnál nagyobb visszaesést vár a gazdaságkutató

Elhúzódó válságot, a gazdaság teljesítményének vártnál nagyobb mértékű visszaesését, valamint újabb költségvetési megszorításokat vár az idei évre a GKI.

M. S.

A gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett elemzése szerint egyelőre nem látható, hogy meddig tart és mennyire lesz mély a világméretű recesszió, az azonban biztos, hogy a kilábalás nem lesz gyors. Emiatt a magyar gazdaság is gyengébben teljesíthet az idén, mint azt korábban az elemzők gondolták; a GKI szerint a GDP nagyjából 2,5 százalékkal csökken 2009-ben. A gazdaságkutató szerint különösen kemény év elé néz az ipar, amelynek termelése három százalékkal zsugorodhat.

Ami a lakosságot illeti, a keresetek vásárlóértéke várhatóan egy százalékkal mérséklődik. Ez mind a fogyasztást, mind a lakosság beruházási célú (például lakásvásárlás) kiadásait vissza fogja vetni. A gyenge gazdasági teljesítmény a munkanélküliség növekedésén keresztül is éreztetni fogja a hatását: az állástalanok hivatalos aránya a jelenlegi 7,8-ról 8,5 százalékra nőhet az év végére. Rossz hír az is, hogy a GKI szerint a gazdasági problémák miatt az állam újabb kiadáscsökkentésre, vagyis megszorításokra kényszerülhet 2009-ben.

Bajnai: bőven befelé megyünk a válságba

„Ne legyenek illúzióink, még bőven befelé megyünk a válságba” – jelentette ki a Világgazdaság üzleti napilapnak adott interjújában Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A tárcavezető szerint azonnal szerkezeti reformokra van szükség; úgy vélte: sürgősen hozzá kell nyúlni az adó-, a szociális, a foglalkoztatási, valamint a pártfinanszírozási rendszerhez. Bajnai szerint az IMF-hitellel csak lélegzetvételhez jutott az ország, „időt és lehetőséget nyertünk arra, hogy befejezzük a 2006-ban elkezdett rendrakást”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva