Hírek

2009.01.26. 10:16

Amerika meghódítására készülnek a mangalicatenyésztők

Egyre nagyobb az érdeklődés a világon az egyetlen magyar őshonos sertésfajtából, a mangalicából készült termékek iránt

BAMA

A második Budapesti Mangalica Fesztivál megrendezése kapcsán megtartott rendezvényen Tóth Péter Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke hozzátette: elsősorban az Egyesült Államok piaca felé nyitnának a mangalicatenyésztők ebben az évben, azonban bőven érdeklődnek a kiváló magyar mangalicahús iránt távol-keleti piacokról, sőt Ausztráliából is.

Az összes magyar mangalicahús mintegy hetven-nyolcvan százalékát kivitelre termelik, míg jelenleg a magyar mangalica legfőbb exportpiacát Spanyolország jelenti.

Évente több mint ötvenezer mangalicahízót vágnak le Magyarországon, ez az összes sertésfajta két százaléka. A mangalicák felét már üzemi méretekben vágják, a másik fele viszont házi vágás. Az iparszerű termelést, mintegy húsz vállalkozás végzi az országban.


A hazai mangalicapiac egyik nagytermelője az Olmos és Tóth Kft., amelynek ügyvezető igazgatójaként Tóth Péter kiemelte: a gazdasági válságot a sertés iparág is megérezte, azonban a nagy nemzetközi érdeklődés bíztató lehet a következő évekre nézve. A vállalat árbevétele a tavalyi évben 1,4 milliárd forintot tett ki, amely kissé elmaradt a 2007-es eredménytől. Az ügyvezető 2009-re a tavalyihoz hasonló, vagy annál kismértékben nagyobb árbevételt vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva