Hírek

2009.01.09. 11:32

Áttörés az orosz-ukrán gázvitában?

Az európai gázszállítás újraindítását követeli a brüsszeli Európai Bizottság. A testület szerint a szállítmányok ellenőrzési mechanizmusának részleteiről is megállapodás született.

mr

A brüsszeli közlemény szerint José Manuel Barroso bizottsági elnök péntekre virradó éjjel Viktor Juscsenko ukrán elnökkel, Andris Piebalgs energiaügyi biztos pedig orosz illetékesekkel tárgyalt. A bizottság egyik szóvivője a német dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy orosz megfigyelők Ukrajnában, ukrán megfigyelők Oroszországban ellenőrizhetik a gázszállítást a megállapodás szerint. Orosz részről egyelőre nem erősítették meg az állítólagos áttörés hírét. Az ukrán elnök energiaügyi megbízottja viszont közölte, hogy hajlandók orosz szakértőket is fogadni a gázátadást ellenőrző szakértői bizottság keretében.

Oroszországból egyelőre ellentmondó hírek érkeznek – erősítette meg a magyar energiaügyi miniszter. Molnár Csaba sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy péntek délután Németországban találkozik az a 15 szakember, aki az unió megbízásából vizsgálódik majd Ukrajnában a gázszállítás helyreállítása érdekében. A bizottság magyar tagját a Földgázszállító Zrt. delegálja. A miniszter elmondta azt is, hogy továbbra is csak Ausztria felől érkezik földgáz az országba, 4 millió köbméter, akárcsak csütörtökön.

Molnár Sólyomnál

Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, aki az orosz-ukrán gázszállítási vita állásáról és Magyarországot érintő hatásairól tájékoztatta az államfőt pénteken. Sólyom hétfőn Nyíregyházán találkozik Viktor Juscsenko ukrán államfővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva