Hírek

2009.01.16. 05:38

Az ügyvéd nem hülye, hanem szakember

Kacifántos jogi ügye van egyik olvasónknak, de ódzkodik ügyvédet fogadni. Szerinte az ügyvédek csirkefogók, akik mást mondanak, mint ami a törvénykönyvekben áll.

RV

Álláspontja talán rossz tapasztalatok nyomán alakult ki, mégis azt kell mondani, hogy nincs igaza. A jogszabályokat a jogalkotók hozzák létre – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ezzel rendezik a jogviszonyokat, amire a társadalom életében elengedhetetlenül szükség van. A jogot azonban alkalmazzák is. A bíróság, az ügyészségek, a közigazgatási hivatalok, az állampolgárok, az ügyvédek. A jogalkalmazó a dolog természetéből fakadóan mindig értelmezi is a jogszabályt. Természetesen nem önkényesen, de az egyes értelmezések között különbségek lehetnek.

Az eltérésekről mondják, hogy a miénk nem precedensjog: az egyik bíróság hozhat a másikétól különböző ítéletet. A zavaró eltérések kiegyenlítésére születnek a nagyobb horderejű ügyekkel kapcsolatban a legfelsőbb bírósági állásfoglalások. A Legfelsőbb Bíróság úgynevezett jogegységi döntést hozhat, ami a bíróságok számára kötelező. Vagyis az adott kérdést illetően a jövőben ehhez kell gyakorlatukat igazítaniuk. A folyamat az egységes jogértelmezés irányába mutat. Az okoskodó laikus, persze, mindig könnyen találhat ellentmondást a rendszerben. De ügyvédnek lenni ugyanúgy szaktudást jelent, mint – mondjuk – lakatosnak.

A jogalkalmazás nem feltétlenül egyezik a jogszabállyal, hiszen az utóbbi az elvek gyakorlattá váltása. Márpedig a gyakorlatban minden eset más. A laikus bármilyen buzgón tanulmányozza a törvénykönyvet, nem biztos, hogy abban választ talál a problémájára. Lehetséges egy helyzetben több különböző álláspont, amelyek a bíróság előtt megütköznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva