Hírek

2009.01.13. 15:21

Bankrablás túszejtéssel

Rövid időre túszt ejtett, majd egy panelházba menekült az a rabló, aki négymillió forintot rabolt az Erste Bank Flórián téri fiókjából kedden kora délután a fővárosban. A bankrablót egyelőre nem találja a rendőrség.

reggel.hu

Túszt ejtett, majd a Miklós utca 9-15. szám alatti panelházba menekült egy rabló, aki megpróbálta kifosztani az Erste Bank Flórián téri fiókját kedden kora délután. A tízemeletes panelház környezetét lezárták a rendőrök. A helyszínre érkezett 25 kommandós, akik a 9-es és 11-es szám bejárata előtt sorakoztak fel, majd fél négykor behatoltak az épületbe. A 7-es számú lépcsőház előtt egy fekete maroklőfegyvert találtak a rendőrök.

„Az ismeretlen támadó pár perccel két óra előtt lépett be a Flórián téri pénzintézetbe, ahol lefegyverezte a biztonsági őrt, majd a bevételt követelte" – nyilatkozta az [origo]-nak Sas Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese. A rablót a rendőrök zavarták meg, akiket a bankfiókból riasztottak. A támadó ekkor zsákmányát és az egyik banki alkalmazottat túszként magával cipelve menekült el, nála volt a biztonsági őr fegyvere is. A túszt később elengedte. A rablásban egy ember sérült meg: a bankfiók biztonsági őre, akivel a támadó dulakodott.

[caption id="" align="aligncenter" width="390"] Az ismeretlen elkövető 175-180 centiméter magas, 35 év körüli férfi. A rendőrség a 443-5000/32-664-es telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett a 06-80-555-111 Telefontanú zöld számán várja a bejelentéseket.
[/caption]

Helyszínen tartózkodó tudósítónknak a bankkal szomszédos vendéglátóhely pultosa azt mondta, hogy nem hallott lövéseket, csak a rendőrök kiáltásait: „Jöjjön ki! Jöjjön ki!”. De a tettes akkor már valószínűleg nem volt a pénzintézetben. Egy, a bankfiók felett lakó asszony is azt erősítette meg, hogy nem dördültek lövések.

16:00 Az épület, ahová a bankrabló bemenekült, egy tízemeletes épülettömb több lépcsőházzal. A hatodik emeleten át lehet járni a lépcsőházak közt. A golyóálló mellényt viselő rendőrök és civilruhás nyomozók az összes kijáratot őrzik, a Miklós utca 9. előtt tömeg figyeli az eseményeket. Aki kijött a házból, az nem mehet vissza, aki bent van, az nem jöhet ki, vagyis senki se ki, se be. (Egy lakó a 15-ös számú lépcsőházból például háromkor a postájáért jött le egy pólóban és egy kabátban, őt sem engedték vissza. Egy fiatal pár kijöhetett a 13-ból, de vissza már nem engedték őket. [Az ifjú hölgy szerint ideje beszerezni egy gázsprayt, mert ez a város nem biztonságos.]) A 9-es számú lépcsőháznál egyébként be van törve az üveg, valószínűleg ott mehetett be a tettes a házba, aki feltehetően még mindig az épületben van.

16:30 Három mesterlövész jelent meg a Harrer Pál utca 12. tetején, a 11-es számú lépcsőházzal szemközt. A rendőrök szintről szintre végigfésülik az épületet és az összes lakást. Ugyanakkor semmit sem mondanak a lakóknak, akik csak a médiából értesülhettek arról, hogy nem tudnak hazamenni. Egy fiatal édesanyát nemrég felengedtek a lakásába, hogy megnézhesse, mi van a lányával. Az utcára visszatérve ő is arról számolt be, hogy semmit sem mondtak neki a rendőrök – jelentette helyszíni tudósítónk.

16:58 Két, az épületből kilépő rendőr munkatársunknak azt mondta: egy darabig még minden bizonnyal eltart az akció. A lakók a szemközti iskolába mehetnek be melegedni. Azt a lakók közt elterjedt szóbeszédet, miszerint betörik azokat a lakásajtókat, amelyeket kopogtatásra-csöngetésre nem nyitnak ki, nem kívánták kommentálni.

Egy lakó állítólag azt hallotta a rendőröktől, hogy a tettes a 11-es lépcsőházban a nyolcadik emeleten van, méghozzá a 41-es lakásban. A szóbeszéd szerint az is elképzelhető, hogy úgy vette be magát valamelyik lakásba a bankrabló, hogy ott újabb túszt szedett. Különben mi magyarázná, hogy ennyire elhúzódik az ügy? A ház szimpla átvizsgálásával ugyanis már rég végezhettek volna a rendőrök. A tömeg már a 11. előtt áll. (Az épülettömben egyébiránt 320 lakás van.)

17:14 Az újabb hírek szerint is tényleg a nyolcadik emeleten van a tettes, ahol állítólag elbarikádozta magát.

17:33 Kommandósok jelentek meg a 9-es és 11-es lépcsőháznál a tetőn. Lámpák és kötelek vannak náluk. Egy, a házban tartózkodó lakó, akinél már jártak a rendőrök, az utcán tartózkodó hozzátartozójának elmesélte: alaposan átfésülik a lakást, benéznek a szekrényekbe, az ágyneműtartóba, felgöngyölik az ágyneműt is a hatóság emberei.

17:42/17:45 A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól származó, legfrissebb információnk szerint nincs az épületben a tettes. Átvizsgálták az egész házat, az összes lakást, de a bankrablót nem találták. Ezt támasztja alá helyszíni tudósítónk jelzése is, miszerint a kommandósok elhagyják az épületet. A rendőrök még maradnak és a mesterlövészek is. A lakók állítólag hamarosan visszatérhetnek otthonaikba.

17:55 A kilences számú házba  - a hírek szerint - már szabad a ki- és bejárás. A rendőrök a 11-es szám alatt gyülekeznek, majd egy elindult az emeleti szintek felé.

18:05 A Miklós utca 9-es számnál ismét megjelentek a kommandósok, akik feszítővasakkak, fegyverekkel indultak az emeletek felé. Időközben a mesterlövészek eltűntek a szemközti ház tetejéről.

18:15 A Miklós utca 9. szám előtt egyre több golyóálló mellényt viselő rendőr gyülekezik. A lakókat nem engedik be az épületbe, az utcát lezárták. A ház hetedik emeletén tapasztalható mozgolódásból ítélve a rendőrök betörhettek egy lakásba, melyben a bankrablót feltételezik.

18:35 A kommandósok teljes felszerelésükkel távoztak az épületből, majd autóba ülve elhagyták a helyszínt.

18:45 A jelek szerint a rendőrök nem találtak semmit a házban. Jelenleg a nyomokat rögzítik a lépcsőház betört ajtajánál. A Miklós utca 13-15-ben megszűnt a rendőri jelenlét, az ott található 120 lakást feltételezhetően már átvizsgálták. A 6. emeleti átjárót ellenőrzésük alatt tartják. A keresés most a 9-11-es házakra korlátozódott. A környező házak lakói forró teát osztanak az utcán rekedt lakóknak.

19:10 Miután azokat a lakásokat, ahol a lakók otthon tartózkodtak (80 százalék) átvizsgálták, erős rendőri jelenlét mellett, de visszaengedik otthonaikba a kintrekedteket. Erőszakos behatolás nyomát a rendőrök egyetlen lakásnál sem találták, így feltételezhető, hogy az elkövető nem tartózkodik már a házban. Azokat a lakókat (8-10 lakás) azonban, akik nem tartózkodtak otthon, még lakásuk előtt várja egy-egy rendőr.

Néhány szemtanú azt állítja, a feltételezett rabló korábban egy autóval már elmenekült a helyszínről. Annyi bizonyos, hogy a bankrablót egyelőre nem találja a rendőrség.

Korábbi túszejtések

2006 FEBRUÁR Túszul ejtette Budapesten a zuglói családsegítő munkatársait egy férfi, aki kilátástalannak tűnő helyzetére akarta felhívni a figyelmet.

2007. MÁJUS 4. A budapesti Széna téri OTP-bankban ejtett túszokat egy fegyveres rabló. A terrorelhárító rendőrök akciója során a rabló halálos lövést kapott, és két ügyfél is megsérült.

2008. JANUÁR 18. A Győr-Moson-Sopron megyei Téten egy lövöldöző férfi megtámadta, fojtogatta az idősotthon vezetőjét, majd hazament, hasba lőtt egy rendőrt, elbarikádozta magát és több lövést is leadott házából. Pár óra elteltével fejbe lőtte magát.

2008. MÁRCIUS 21. Kivérzett állapotban találtak a rendőrök a balkányi túszejtőre, miután behatoltak abba a bankba, ahol a férfi korábban foglyul ejtett, majd elengedett két nőt. A férfi önmagát sebesítette meg késével.

2008. ÁPRILIS 14. Édesanyját ejtette túszul egy férfi Kökényben. A rendőrök a helyszínen rávették a fiatalembert, hogy dobja el a kését és adja meg magát.

2008. AUGUSZTUS 16. Két családtagját ejtette túszul egy hajdúnánási férfi. Hosszas rábeszélés után a rendőrök gyakorlatilag kicsalogatták a túszejtőt.

2007. MÁJUS 4. A budapesti Széna téri OTP-bankban ejtett túszokat egy fegyveres rabló. A terrorelhárító rendőrök akciója során a rabló halálos lövést kapott, és két ügyfél is megsérült.

2008. JANUÁR 18. A Győr-Moson-Sopron megyei Téten egy lövöldöző férfi megtámadta, fojtogatta az idősotthon vezetőjét, majd hazament, hasba lőtt egy rendőrt, elbarikádozta magát és több lövést is leadott házából. Pár óra elteltével fejbe lőtte magát.

2008. MÁRCIUS 21. Kivérzett állapotban találtak a rendőrök a balkányi túszejtőre, miután behatoltak abba a bankba, ahol a férfi korábban foglyul ejtett, majd elengedett két nőt. A férfi önmagát sebesítette meg késével.

2008. ÁPRILIS 14. Édesanyját ejtette túszul egy férfi Kökényben. A rendőrök a helyszínen rávették a fiatalembert, hogy dobja el a kését és adja meg magát.

2008. AUGUSZTUS 16. Két családtagját ejtette túszul egy hajdúnánási férfi. Hosszas rábeszélés után a rendőrök gyakorlatilag kicsalogatták a túszejtőt. pisztoly A Flórián téri Erste Bank Flórián téri fiókját próbálta meg kifosztani a bankrabló, akit még most is keresnek. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Az ismeretlen elkövető 175-180 centiméter magas, 35 év körüli férfi. A rendőrség a 443-5000/32-664-es telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett a 06-80-555-111 Telefontanú zöld számán várja a bejelentéseket. Bankrabló -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva