Hírek

2009.01.15. 19:09

Borzalmasan teljesít a magyar ipar

Az előzetes adatoknál valamivel kedvezőbb, de így is nagyon gyenge teljesítményt mutatott 2008 végén az ipar.

N. M.

Az ágazat termelése az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 novemberében 12 százalékkal csökkent – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ipari termelés volumene az év tizenegy hónapjában 0,4 százalékkal volt magasabb, mint 2007 azonos időszakában.

Már Kínában is csökken az export

Kína exportja tavaly csak 17,2 százalékkal nőtt az előző év 25,7 százalékával szemben. Decemberben a kiszállítások értéke már 2,8 százalékkal csökkent. A múlt hónapban 3,5 százalékkal kevesebbet exportáltak Kínából az Európai Unióba az egy évvel korábbi szinthez képest, az USA-ba irányuló kivitel pedig 4,1 százalékkal esett vissza.

Novemberben a feldolgozóipar minden alágában csökkenés volt. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés mintegy egyharmadát kitevő villamosgép- és műszergyártás jelentősen, 17,1 százalékkal esett vissza. A legnagyobb mértékű csökkenést a híradástechnikai termékek gyártásának szektora produkálta. A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás is számottevően, 14 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés csaknem háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Ez a jelenség valamennyi ágazatot hasonlóképpen érintette. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás termelése 12,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva