Hírek

2009.01.23. 20:17

Brüsszelben már a budapesti Nabucco-csúcsot készítik elő

Megkezdődött pénteken Brüsszelben az EU támogatását élvező Nabucco gázvezeték kivitelezésének feltételeit kidolgozni hivatott kormányközi konferencia. Andris Piebalgs energiaügyi biztos közölte, hogy a tanácskozássorozat célja a szükséges államközi egyezmények kidolgozása.

Europress

A magyar delegációt vezető Bayer Mihály Nabucco-nagykövet elmondta: a tárgyalás pozitív üzenet a jövő heti magyarországi Nabucco-csúcstalálkozó előtt. Annál is inkább, mert hazánk terjesztette be a tárgyalt megállapodás-tervezet első változatát.

Ukrajna teljesíti a szerződést

„Érvényes az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom gázipari vállalat gázszerződése, s Ukrajna azt teljesíteni fogja” – jelentette ki az ukrán elnöki hivatal. Viszont később módosítaná a megállapodást Kijev, mert az kárt okoz az ország gazdaságának.

Magyarországon még összesítik és számolják azokat a károkat, amelyeket a magyar vállalkozások, a magyar gazdaság szenvedett el amiatt, hogy január első napjaiban Ukrajna felől megszakadt az orosz gáz tranzitja Magyarországra – jelentette be a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.„A Nabucco-gázvezeték előfinanszírozásának megteremtése a budapesti konferencia egyik fő célja” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyszerű üzleti projektről van szó, hanem Európa energiabiztonságáról és átfogó biztonságáról, ezért európai uniós vagy EU-s hátterű és garanciájú források mozgósítása is szükséges. Nemcsak az unió forrásairól van szó, hanem a nagy európai pénzügyi intézmények, köztük az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank forrásairól is.

A 2002 óta tervezett, mintegy 3300 kilométer hosszú vezeték építése a legújabb számítások szerint 7,9 milliárd euróba kerül. Korábban 4,5-5 milliárd euróra becsülték a költségeket. Gyurcsány szerint a legösszetettebb probléma, hogy ki töltené meg gázzal a vezetéket. „Azerbajdzsán eddig nem mondta ki a végső igent, a jelentős gáztartalékkal rendelkező Irán térségbeli és geopolitikai helyzete több mint kényes, Türkmenisztán pedig problémásnak látja a szállítás lehetséges útvonalait” – mondta a kormányfő.

Magyarországon még összesítik és számolják azokat a károkat, amelyeket a magyar vállalkozások, a magyar gazdaság szenvedett el amiatt, hogy január első napjaiban Ukrajna felől megszakadt az orosz gáz tranzitja Magyarországra – jelentette be a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. gáztelep -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva