Hírek

2009.01.17. 04:54

Csúsznak az utak, félek autót vezetni

Olvasónk megijedt, amikor a híradásokban hallotta, mennyire csúsznak az utak az ónos eső miatt. Az úr nem rutinos vezető. Hogyan vigyázzon önmagára és autójára?

Rados Virág

Ha az úr fél beülni a volán mellé, inkább ne tegye. Ez nem az a lelkiállapot, amelyben vezetni lehet. Érzelmileg labilisan könnyebben lehet baleset áldozata vagy okozója az ember, hiszen nem tudja kivédeni a váratlan helyzeteket. Márpedig a jégpályává változott úton számtalan ilyen veszély leselkedik még a gyalogosokra is. De ha olvasónk elég felkészültnek érzi magát a vezetésre, az első dolog a téli gumi. Ezt ugyan már jóval korábban, az első talajmenti fagyok előtt, 3-5 fokban fel kellett tenni. Nagyon rosszul teszik, akik nyári gumival járnak télen, ráadásul még hencegnek is vele. Az ónos esős, fagyott úton nyári gumikkal sokkal nagyobb a féktávolság. Németországban már jogszabály született a téli gumik használatáról.

Fontos, hogy a sofőrnek legyen önkontrollja. A fizikának megvannak az embertől független törvényei. A városi dugóban, araszolgatásban sokan bevágnak az előttük közlekedő autó elé, majd hirtelen fékeznek. Ha kocsijuknak ABS-es, azaz komputeres fékje van, a mögöttük maradó autó nagy eséllyel beléjük szalad. „Látni és látszani” – figyelmeztet a jelszó. Ez nemcsak a gyalogosokra és a biciklistákra, hanem az autósokra is vonatkozik. A világító berendezések mindig legyenek tiszták. Latyakos úton a sár könnyen felverődik az autólámpákra. Indulás előtt meg kell őket tisztítani.

A friss jogosítványosok semmiképpen ne merészkedjenek ki most, feltéve, ha nem muszáj. A tartályban legyen téli szélvédőmosó folyadék, működjön jól az ablakmosó. A sebességhatárt és a követési távolságot szigorúan be kell tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva