Hírek

2009.01.06. 09:55

Délkelet-Európába már nem megy orosz gáz

Teljesen leálltak a Délkelet-Európába irányuló földgázszállítások – jelentette be a bolgár gazdasági minisztérium.

mr

A legsúlyosabb a helyzet Bulgáriában és Makedóniában, mert ez a két ország máshonnan nem tudja pótolni az energiát. A szófiai minisztérium a földgáz helyett alternatív fűtőanyagok felhasználására szólította fel az ipari és a lakossági felhasználókat.

Ukrajna várhatóan délelőtt küldi el a jelentését Budapestre arról, hogy kedden mennyi gázt továbbít Magyarországra, ahová már Ausztria felől is kevesebb gáz érkezik. Az ukránok szerint az orosz Gazprom drasztikusan, a harmadára csökkentette az európai fogyasztókhoz Ukrajnán keresztül áramló földgáz mennyiségét.

Adja vissza Kijev a gázt!

Az orosz Gazprom azt követeli, hogy Kijev adja vissza a január elseje és negyedike között ellopott 65 millió köbméter gázt. Az óriáscég közölte: ha ez nem történik meg, akkor Putyin kormányfő döntése alapján ugyanennyivel csökkenti az Ukrajnán át Európába küldött gáz mennyiségét, a hiányt pedig Kijevnek kell pótolnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva