Hírek

2009.01.20. 11:35

Dugódíj 2012-től?

A szakértők 2012-től 400-600-800 forintos dugódíjat javasolnak a Hungária körút-Október 23. út-Bocskai út-Karolina út-Alkotás utca-Margit körút vonalán belül Budapest új közlekedési rendszerfejlesztési tervében – erről kedden tárgyalt a Főpolgármesteri Kabinet.

mti

Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató a távirati irodának elmondta, hogy a közlekedésrendszer korábbi fejlesztési tervét 2001-ben fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, és ennek aktualizált változata került most a városvezetés elé. A programot a Főmterv Zrt. által vezetett szakmai konzorcium készítette, együttműködésben számos civil szervezettel. A szakértők a munka során két körben egyeztettek a kerületi önkormányzatokkal is.

A terv célja, hogy a főváros közlekedésére távlati koncepciót nyújtson, és egyúttal a 2020-ig tervbe vett uniós nagyprojektek  stratégiai megalapozását is szolgálja. A fővárosi program illeszkedik az országos, tavaly elfogadott egységes  közlekedésfejlesztési koncepcióhoz és az Európai Unió 2007-es  Közlekedési Zöld Könyvének alapelveihez is. A dokumentum bemutatja  azt is, hogy az uniós támogatásra rövid távon esélyes közlekedési  projektek (4-es metró, Margit híd felújítása, 1-3-as villamos stb.) miként illeszkednek Budapest és az ország közlekedési rendszeréhez.

Az előző koncepcióhoz képest nagyobb hangsúllyal jelennek meg a tervekben a környezetvédelmi szempontok, különös tekintettel a  levegőminőség javítására, a közösségi és a kerékpáros közlekedés  fejlesztésére, valamint az egyéni gépjárműforgalom csökkentésére. A fejlesztési terv átfogó díjpolitikai stratégia kidolgozására is  javaslatot tesz, amely magában foglalja a parkolási díjakat, a  közösségi közlekedési tarifákat, valamint az úthasználati és a  behajtási díjakat is.

A szakértők rámutatnak arra, hogy az általuk javasoltnál kisebb, a Nagykörúton belüli úthasználati díj, zóna meghatározása esetén  járhatatlanul zsúfolttá válnának a körutak és a hozzájuk kapcsolódó  Duna-hidak. A koncepció 400-600-800 forintos behajtási díjakkal modellezte a várható forgalomcsökkenést, ennek megfelelően naponta  60-110 ezer autóval kevesebb közlekedhetne a belső negyedekben,  csökkentve ezzel a levegőszennyezettséget, a zsúfoltságot.

A kabinet felkérte a szakértőket, hogy fél év alatt készítsenek részletes intézkedési tervet a 2020-ig megvalósítandó jogszabályi  változásokról és fejlesztésekről, beleértve ezek költségvetési  vonatkozásait is. Demszky Gábor a kabinet ülésén bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő hét csütörtöki rendes ülését reggel 8 óra helyett  délután 2 órára hívja össze. Az Országgyűlés ugyanis szintén ezen a napon tartja rendkívüli ülését a délelőtti órákban, és a  parlamentnek számos fővárosi képviselő is a tagja. Néhány, határidőhöz nem kötött napirendet, ezért várhatóan februárra  halasztanak - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva