Hírek

2009.01.29. 15:36

Egyelőre marad az eva és az ekho

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány egyelőre nem tervezi az eva és az ekho megszüntetését. A miniszterelnök csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: van ugyan ebben igazságtalanság, de megéri fenntartani, mert az eva és az ekho sok embert hozott be az adórendszerbe.

mti

A vagyoni adókkal kapcsolatos kérdésre azt mondta: meg kell fontolni ezek egységesítését. Emlékeztetett arra: a négyféle vagyoni adóból jelenleg 80 milliárd forint bevétele van az önkormányzatoknak. A tervek szerint ennek nagyságrendje nem változna, és ugyanúgy a helyhatóságok kapnák a pénzt, mint eddig. „Érdemes lenne úgy gondolkodni: azok vállaljanak többet, akiknek nagy vagyonuk van” – fogalmazott, de a nagy vagyon mértékét egyelőre nem határozta meg. Gyurcsány kitért arra, hogy a gyes-t és a gyed-et nem érintik az átalakítások.

Arról is beszélt, hogy a kiadáscsökkentés mértéke legfeljebb a GDP egy százaléka lehet évente, ami nagyjából 300 milliárd forintot tesz ki. Szükség van a kiadások csökkentésére, de ennél nagyobb mértéket nem bír el az ország. Kitért arra, hogy az adócsökkentés egyik forrása a kiadáscsökkentés, a másik a kedvezmények és mentességek többségének megszüntetése, a harmadik pedig bizonyos adónemek emelése. Kérdésre válaszolva kijelentette: nincs szó a minimálbér jelenlegi adózásának átalakításáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva