Hírek

2009.01.16. 06:18

Együtt csökkent a benzinárakkal a magyarországi inflációs adat

Nagyot lassult az áremelkedések üteme a múlt év utolsó hónapjában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adataiból. A számok szerint decemberben az előző év azonos hónapjához képest mindössze 3,5 százalékkal kellett többet fizetniük a magyaroknak az árukért és a szolgáltatásokért. Utoljára 2006 augusztusában volt ilyen alacsony az infláció.

N. M.

Éves szinten tavaly átlagosan 6,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2007-ben. Az infláció decemberi csökkenése az üzemanyagok árának 9,4 százalékos esésével függ össze, ami önmagában 0,5 százalékos árcsökkenést eredményezett. Decemberben egy hónap alatt – 2008 novemberéhez viszonyítva –0,2 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai. Kismértékű áremelkedés volt a háztartási energia, a szeszes italok, a dohányáruk, valamint a szolgáltatások esetében. A tartós fogyasztási cikkek árai összességében nem változtak.

Többéves mélyponton az uniós infláció

Az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek az árak decemberben éves szinten; novemberben még 2,8 százalék volt a tizenkéthavi drágulás. Két és fél éve nem volt ilyen alacsony a pénzromlás üteme az unióban. Az infláció Luxemburgban (0,7 százalék), Portugáliában (0,8 százalék) és Németországban (1,1 százalék) volt a legalacsonyabb, a legmagasabb pedig Litvániában (8,5 százalék), illetve Lettországban (10,4 százalék).

Tizenkét hónap alatt, 2007 decemberéhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a rizs (+26 százalék) és a sertéshús (+16,3 százalék). Szintén jelentősen drágult az energia, ezen belül a vezetékes gáz ára 41,7 százalékkal nőtt. Az autósok számára örömteli módon az üzemanyagárak viszont egy év alatt csaknem 16 százalékkal zuhantak.

Az elemzők szerint idén tovább folytatódhat az infláció lassulása, az év végére legtöbbjük két-három százalékos éves inflációt vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva