Hírek

2009.01.26. 06:30

Eltüntetik a tetanuszt a Föld színéről

Tavaly októberben indított az UNICEF a Pampers-szel karöltve egy kampányt, aminek célja az anyai és újszülöttkori tetanusz felszámolása a fejlődő országokban. A kampány magyarországi szóvivője, Onyutha Judit nemrégiben egy afrikai országba, Mauritániába látogatott.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] „Ahhoz képest, amit gyerekkoromban, Ugandában láttam, sokkal jobb a helyzet.”
[/caption]– Mit gondol, miért önre esett a választása az UNICEF-nek?
– Valószínűleg azért, mert Afrikában, azon belül Ugandában születtem, és ott töltöttem a gyerekkoromat. De az is számított, hogy kétgyerekes családanya vagyok, hiszen a téma az anyai és az újszülöttkori tetanusz felszámolása. Terveik szerint 2012-re az oltások hatására teljesen felszámolják ezt a betegséget.
 
– Mivel telt az útja?
– Ez tulajdonképpen egy tereplátogatás volt. Megnézhettem az ottani egészségügyi viszonyokat. Kórházról kórházra jártunk. A helyi UNICEF látott minket vendégül. Először végigjártuk a fővárost, majd csatlakoztak hozzánk a cseh és a szlovák küldöttség tagjai is. Velük együtt mentünk vidékre, ahol megnéztük az ottani csecsemőotthonokat, oltási központokat, klinikákat.
 

Névjegy

1974. április 11-én született Ugandában. Édesanyja magyar.

Később éltek Németországban is, gimnáziumba azonban már Debrecenben járt. Elvégezte a német nyelvtanári szakot, majd másfél év tolmácskodás után légiutas-kísérő lett. Közben kezdett tévézni, és amíg lehetett, együtt csinálta a kettőt. Két gyermek édesanyja, a férje pilóta.

– Mik voltak a tapasztalatai?
– Ahhoz képest, amit gyerekkoromban, Ugandában láttam, sokkal jobb a helyzet. De szembetűnő volt, hogy milyen kevés az orvos. Egy kórházra egy orvos jutott két nővérrel, és így láttak el napi száz-kétszáz beteget. Sokan nem jutnak el az orvosokhoz, inkább otthon szülnek, így nem is oltják be a babáikat. A legtöbben nem is tudnak ezeknek a klinikáknak létezéséről. Becslések szerint évente körülbelül 140 ezer csecsemő hal meg újszülöttkori tetanuszban és több mint 30 ezer nő anyai tetanuszban.
 
– Rossz emlékekkel jött haza?
– Nem. Összességében jó volt látni, hogy az UNICEF milyen hatékonyan működik ebben a hatalmas területű, de csak két és fél millió lakót számláló országban. A lakosság fele ráadásul 18 év alatti. De nem csak az egészségügyben, hanem az oktatás terén is jeleskedik az UNICEF. Emiatt mindenhol nagy hálával fogadtak minket.

Később éltek Németországban is, gimnáziumba azonban már Debrecenben járt. Elvégezte a német nyelvtanári szakot, majd másfél év tolmácskodás után légiutas-kísérő lett. Közben kezdett tévézni, és amíg lehetett, együtt csinálta a kettőt. Két gyermek édesanyja, a férje pilóta. Onyutha Judit „Ahhoz képest, amit gyerekkoromban, Ugandában láttam, sokkal jobb a helyzet.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva