Hírek

2009.01.17. 07:16

Építőipar: tízezrek állása veszélyben

Tovább zuhant tavaly az építkezések száma Magyarországon, ami miatt két év alatt közel harmincezren vesztették el az állásukat az építőiparban. Mivel jóval kevesebb beton, tégla, szigetelőanyag is fogyott tavaly, az építőanyag-iparban is leépítések voltak, lesznek.

Németh Márk

Tovább folytatódott tavaly a hazai építőipar visszaesése; a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint 2008 első tizenegy hónapjában mintegy 6,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés. Ezen belül 14 százalékkal kevesebb épület készült el Magyarországon, mint az előző év hasonló időszakában. Az adatok további várható romlását jelzi, hogy a KSH szerint 2008 novemberében 18 százalékkal csökkent a szerződések mennyisége az építőiparban, azaz ennyivel kevesebb új munkára született megbízás.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Ha kevesebb az építkezés, akkor természetesen kevesebb téglára, betonra, cserépre van szükség.
[/caption]

Két év: mínusz 30 ezer állás

Mivel nincsen annyi munka, egyre több építőipari dolgozót kénytelenek elküldeni az iparágban tevékenykedő vállalkozások. „Csupán az elmúlt két évben közel harmincezer dolgozó veszítette el az állását az építőiparban. Tavaly már körülbelül 18 ezer, egy évvel korábban 12 ezer munkahely szűnt meg ” – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke. Hozzátette: elsősorban a betanított segédmunkások, másodsorban a szakmunkások voltak a legérintettebbek az elbocsátásokban. Mint mondta, ezek az adatok a legálisan foglalkoztatott dolgozókra vonatkoztak, azt nem lehet megbecsülni, hogy hány feketemunkás veszítette el nem bejelentett munkáját.

Se feketén, se fehéren

Koji László a körülbelül 300 ezer főt fogalkoztató hazai építőipar közeljövőjét tekintve sem túl optimista. Mint mondta, csupán nagyobb állami szerepvállalással lehetne mérsékelni az ágazat zuhanását (lásd keretes írásunk). Ha ez nem következik be, becslései szerint idén újabb húszezer építőipari dolgozó válhat munkanélkülivé. „És itt nem arról van szó, hogy akiknek felmondanak, azokat utána illegálisan foglalkoztatják tovább. Hiszen ha egyszerűen nincs munka, azt feketén sem lehet elvégezni” – tette hozzá.

Az építőanyag sem fogy...

Ha kevesebb az építkezés, akkor természetesen kevesebb téglára, betonra, cserépre van szükség. Ennek megfelelően a építőipar visszaesése az építőanyaggyártással foglalkozó hazai vállalatoknak is komoly érvágást okozott. „Tavaly minden építőanyag esetében 15-20 százalékos visszaesés következett be” – mondta lapunknak Földi Tamás, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke. Több hazai tégla- és cserépgyár, kisüzem húzta le az idén a rolót, vagy bocsátotta el dolgozói egy részét emiatt. Földi Tamás, aki egyben a gipszkartonokat gyártó Rigips Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, elmondta, hogy a cégnél is 10-15 százalékos létszámleépítés történt a kereslet visszaesése miatt.

...a munkahelyek annál inkább

Elmondása szerint a 40 ezer főt foglalkoztató magyar építőanyagipar dolgozóinak szintén hasonló arányának forog veszélyben az állása, azaz elképzelhető, hogy a közeljövőben 4-6 ezer ember kerülhet utcára az iparágban. Véleménye szerint azoknak az üzemeknek a dolgozói alhatnak nyugodtabban, amelyek felújításhoz használt anyagokat, vakolatot, burkolatokat, szigetelőanyagokat gyártanak, mivel az épületfelújítási piac valószínűleg csak stagnálni fog az idén. Ennek oka, hogy sokan új lakás vásárlása helyett inkább a meglévőt újítják fel, mert ez olcsóbb.

Uniós pénzért kiáltanak a vállalkozások

A munka és a pénz hiányzik az építőiparból, amit az uniós projektek felgyorsításával lehetne mérsékelni – nyilatkozta korábban Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke. A nagy programok között szerepelnek a tiszai víztározók, ötszáz iskola felújítása, valamint kórházfelújítások 90 milliárd forint összeggel. Ezért folyamatosan kérik a kormányt, hogy gyorsítsa fel az uniós projekteket, illetve hozzon olyan intézkedéseket, amelyek nem kerülnek pénzbe, de mégis előnyösek az építőiparnak. Ilyen intézkedés lehet a különféle garanciák biztosítása ott, ahol az állam a megrendelő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva