Hírek

2009.01.19. 14:32

Folytatódik a sztrájk Ferihegyen!

Hétfőn délután négy órától folytatódott a karácsonykor felfüggesztett sztrájk Ferihegyen. „A munkaadó ugyanahhoz az elképzeléshez ragaszkodik, amelyet szeptember óta nem fogadnak el a szakszervezetek.

N. M.

Többek közt 15 százalékkal csökkennének egyes bérek, és harmadával kevesebb szabadnap lenn.” – indokolta a sztrájk újraindítását közleményében a két szervező, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete.

„A munkabeszüntetés támogatottsága 80-85 százalékos. Alapvetően ugyanazok a munkakörök érintettek most is a munkabeszüntetésben, mint decemberben: utasbiztonsági ellenőrök, biztonsági őrök, a háttértevékenységet végző személyzet” – válaszolta megkeresésünkre Csorba Attila, a LESZ elnöke. Elmondása szerint határozatlan időre hirdették meg a sztrájkot, így az akár napokig, hetekig is eltarthat.

„Szeretnénk megkérni az utasokat, hogy már az indulás előtt két-két és fél órával érkezzenek meg a reptérre” – mondta a sztrájk kapcsán lapunknak Németh Krisztina, a Malév szóvivője. Arra még nem tudott válaszolni, hogy a járataikat hogyan érinti a munkabeszüntetés.
A Budapest Airport vezetése a sajtóval egy időben értesült a kettő órakor meghirdetett sztrájkról. Szollár Domokos szóvivő hangsúlyozta: egy „tárgyalási sorozat közepén vagyunk, műszakrendekről, műszakpótlékokról, nem értjük, miért kell tárgyalási folyamatban sztrájkot hirdetni”. Hétfőn délután fél hatkor mindenesetre a Budapest Airport bezárta a fapados társaságokat kiszolgáló 1-es terminált, később a 2A-t is, az érintett gépek a 2B-ről indultak ezután. A reptéren ragadt a magyar európai parlamenti delegáció is, szocialisták, fideszesek egyaránt.

Kié lesz a Malév?

Közleményben cáfolta hétfőn az OTP, hogy részesedést vásárolna a Malévból. Sajtóhírekben ugyanis az jelent meg, hogy az OTP, valamint az MKB neve is felmerült a Malév adás-vétel kapcsán. Jelenleg a Malévot 99 százalékban az AirBridge Zrt. birtokolja, amely 49 százalékban az orosz Borisz Abramovicsé, 51 százalékban két magyar magánszemélyé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva