Hírek

2009.01.04. 19:22

Gáza három részre szakadt

Már Gáza város központját lövik az izraeli ágyúk. A támadásnak vasárnap estére már több mint negyven palesztin áldozata volt, és egy izraeli katona is meghalt. Egyelőre nincs foganatja a tűzszünetre szólító külföldi felhívásoknak.

Fábos Erika

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Sebesült palesztin gyermek a Gázai övezetben. A kilenc napja tartó izraeli offenzívában eddig csaknem 500 palesztin halt meg. FOTÓ: AFP
[/caption]Az izraeli hadsereg szombaton este hatolt be a Gázai övezet területére. A bevonuló alakulatok megszálltak néhány olyan körzetet, ahonnan palesztin fegyveresek rakétákat szoktak kilőni izraeli területre. A december 27-én kezdődött offenzíva óta a zsidó állam hadserege először hatolt be Gázába szárazföldön. Eddig kizárólag légicsapásokat mértek a palesztin területre. Az izraeli szárazföldi csapatok vasárnap három részre osztották az övezetet. A harckocsik közeledtére Necarim körzetéből családok tucatjai menekülnek személy- és teherautókon dél felé – közölték szemtanúk.

A londoni The Times értesülése szerint harckocsi-támogatással akarják felszámolni a Hamász katonai szárnyát Gázában. Robert Serry, az ENSZ közel-keleti összekötője szerint ez a lépés még inkább elmélyítheti a konfliktust, ezért mindent meg kell tenni, hogy ezt elkerülhessék.

Világszerte tüntetések a gázai offenzíva ellen

A ciszjordániai Kalkilíjában izraeli katonák lelőttek egy palesztin tüntetőt, amikor a tiltakozók kövekkel dobálták a katonákat. Bejrútban a rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta szét azt a mintegy 250 fős tüntető csoportot, amely a libanoni főváros északi részén lévő amerikai nagykövetség épületéhez akart eljutni. Sydneyben több ezren tüntettek a városközpontban követelve, hogy az ausztrál kormány ítélje el a támadást. Ankarában és Isztambulban hétfőre virradóra izraeli és ENSZ-képviseletek előtt tüntettek sokan.

Ugyanakkor a légicsapások is folytatódnak. A BBC jelentése szerint szombaton délután bombatalálat ért egy mecsetet is, ahol tizenhárman meghaltak. Az egy hete indított izraeli offenzíva során a légierő már több mecsetet is rommá lőtt. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász radikális palesztin szervezet mecseteket, iskolákat és kórházakat használ fegyverraktárnak és rakéták indításához, ezért kénytelenek ezeket a célpontokat is támadni. A Hamász a veszteségek ellenére is hajthatatlannak mutatkozik az Izrael elleni harcban. Pedig a hírek szerint a szervezet két magas rangú vezetője is életét vesztette: Abu Zakaria al-Dzsamál egy légicsapás során, Nizár Rajján egy rakétatámadásban halt meg.

Az izraeli csapatok nagyobb gázai városokba egyelőre nem hatoltak be. A Jediót Ahronót izraeli napilap szerint a hadművelet alapelve az, hogy hatalmas túlerőt kell alkalmazni, s mindent meg kell tenni a saját katonák védelmére – még akkor is, ha ez polgári személyek életébe kerül. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter közölte, hogy olyan széleskörű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges. Barak szerint az ország felkészült minden lehetőségre északi, libanoni határán is.

„Izrael nem a palesztin nép ellen harcol, és meg fogja akadályozni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben” – jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. Palesztin orvosi források szerint 40 palesztin vesztette életét vasárnap éjfél óta az izraeli szárazföldi hadműveletben. Közben az Izrael elleni palesztin rakétatámadások vasárnap is folytatódtak: 25 rakéta csapódott be a zsidó állam területén, egy izraeli megsérült. A kilenc napja tartó izraeli offenzívában csaknem 500 palesztin halt meg, a palesztin rakétatámadások négy izraeli életét oltották ki.

Bejuthatnak a segélyszállítmányok

A BBC információi szerint az izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy engedélyezik segélyszállítmányok bejutását a Gázai övezetbe. Ezzel az izraeli kormány engedett az Európai Uniónak, amely korábban humanitárius folyosó létrehozását kérte Izraeltől. Simon Peresz államfő ugyanakkor visszautasította a tűzszüneti felszólítást, mert – mint mondta – országa nem kíván egyoldalú lépéseket tenni. Eközben egy magas rangú iráni katonai vezető arra szólította fel a muzulmán olajtermelő országokat, hogy ne szállítsanak több energiahordozót Izraelnek és támogatóinak.

Diplomáciai vihart kavart a szóvivő

Komoly diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett a cseh kormányszóvivő nyilatkozata a gázai övezeti izraeli offenzíváról. Frantisek Potuzník inkább védelminek, mint támadónak nevezte a szárazföldi hadműveletet. A soros unió-elnök Csehország külügyi vezetése azonban jelezte: ez nem a hivatalos cseh és uniós álláspont, hanem egyéni hiba történt. Az izraeli kormányszóvivő viszont éppen cseh kollégája szavaira hivatkozva állította azt, hogy a nemzetközi közösség nagy megértéssel fogadta az offenzívát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva