Hírek

2009.01.07. 18:37

Gázhiány: sorra állnak le a gyárak

SZERDA ESTI ÖSSZEFOGLALÓ Továbbra sem érkezik földgáz Ukrajnából hazánkba. Szerdán több gyár és üzem termelése is leállt, mivel életbe lépett a második kategóriájú gázkorlátozás. A napi földgázszükségletet még éppen fedezni tudja az ország, de megnyitottuk a stratégiai tartalékokat is.

Vég Márton / Újvári Miklós / Takács Zoltán / Éber Sándor

Továbbra sem érkezik földgáz Ukrajna felől, a szakminiszter engedélyezte a stratégiai gázkészlet felhasználását. A Mol növeli a hazai kitermelést, és szerda reggeltől a Földgázszállító Zrt. elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is – hangzott el az Országgyűlés Külügyi Bizottságának ülésén. A korlátozás miatt szerdán déltől több olyan cégnek mérsékelnie kellett a fogyasztást, amely óránként 500-2500 köbméternyi földgázt használ el. Azoknál nagyfelhasználóknál, amelyek fogyasztása meghaladja a 2500 köbmétert, már kedd este elrendelték a korlátozást. A gázzal tüzelő nagy erőművek pedig szerda délelőttig átálltak a kőolajtüzelésre.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Tondach Magyarország Zrt. békéscsabai gyárában is leállt a termelés. FOTÓ: LEHOCZKY PÉTER
[/caption]Kedd délután óta megtudhattuk, hogy igazából halvány sejtelme sincs senkinek, mennyi időre elegendő Magyarország gáztartaléka. A rendkívüli helyzet, illetve a gyenge felkészültség miatt nagyon sok a bizonytalansági tényező. Ha marad a fogyasztás jelenlegi üteme, és ehhez párosul a meteorológusok által jósolt fagyos téli idő, akkor hamarosan bevezethetik a hármas – a közületeket, kisebb üzemeket, bevásárlóközpontokat és szolgáltató egységeket is érintő – korlátozásokat.

Ugyanakkor kalkulációink szerint elmondhatjuk: ahhoz a válság hihetetlen mértékű elhúzódása kellene, hogy az ország lakói nagyon erősen megérezzék. „A lakosságnak és a közüzemeknek nagyjából 40 millió köbméter gázra van szükségük naponta, ezt reményeink szerint a legrosszabb esetben is tudjuk biztosítani” – magyarázta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az is fontos, hogy az üzemeknek tudjanak gázt adni, mert akkor lehet dolgozni, akkor van munka, akkor van bér.

„Magyarországon a tartalékok elegendőek, a lakossági ellátás nincs veszélyben. A következő tíz napban a németországi Ruhrgas napi 2,5 millió köbméter gázt tud adni Magyarországnak a nyugati vezetékeken keresztül” – mondta Molnár Csaba. A szakminiszter a Hajdúszoboszló melletti, földalatti gáztárolónál tett látogatást, a tárolók műszaki állapotáról és feltöltöttségéről tájékozódott. Kiderült, hogy 2009. január 7-én pontosan 3 milliárd 105 millió köbmétert tesz ki – a stratégiai tartalék nélkül – Magyarország gázkészlete. „Az eddigi korlátozó intézkedések eredményesnek bizonyultak, szerdán akkora volt az ország gázfogyasztása, amennyi forráshoz jutott. A lakossági fogyasztást akkor sem kell korlátozni, ha esetleg heteken keresztül nem érkezik egyetlen köbméter import gáz sem Magyarországra” – mondta Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Tudni kell, hogy a szerdai országos fogyasztást több forrásból fedezték: az orosz import leállása miatt a magyar tározókból 51,5 millió köbmétert vettek ki. Ehhez hozzájárult további 8 millió köbméter hazai kitermelés, továbbá az ausztriai Baumgartennél becsatlakozó, kisebb részben nyugati gáz importjára is szolgáló HAG-vezetéken bejövő, 1,5 millió köbméter, illetve a stratégiai tározókból kivett 3,6 millió köbméter gáz. A fogyasztásunk a téli napokban általában 70 millió köbméter körül lehet, a már életbe léptetett korlátozások mellett a szerdai becsült fogyasztás 64 millió köbméter volt.

„Hosszabb távon a gáztárolókból kivehető mennyiség is csökken, mivel kisebb gázmennyiség mellett visszaesik a nyomás, ami technológiailag behatárolja a kivehető mennyiséget” – figyelmeztetett Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Ehhez hozzátette, hogy a földgázrendszer, a tárolókból való kivét, a szállítás és a kitermelés most száz százalékos kapacitással működik, ami azonban csak két-három hétig tartható fenn, s bármilyen probléma esetén bármikor csökkenhet a rendszer kapacitása. Korábban a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója elmondta: két erőművük működik gázzal, de ezeket minden probléma nélkül át tudják állítani kőolaj-üzemelésre. Mártha Imre hozzátette: a hazai áramszolgáltatást egyelőre nem érinti a gázhiány.

Összeülnek a V4-ek miniszterelnökei

A gázválság miatt a Visegrádi 4-ek csütörtökön kormányfői találkozót tartanak Pozsonyban. A megbeszélést Donald Tusk lengyel kormányfő kezdeményezte – közölték Varsóban. A V4-ek tagállamai közül már csak Lengyelországba érkezik orosz gáz Fehéroroszországon keresztül.

Vannak, akik még nálunk is rosszabbul jártak. Szlovákiában energiaügyi szükségállapotot vezettek be, a boszniai Szarajevóban már a lakossági fűtést is korlátozni kellett, Szerbia pedig biztosnak tekinthető gázmennyiséget szeretne kapni kölcsönbe Magyarországtól. A balkáni ország egyetlen gázellátási útvonala Ukrajnán és Magyarországon keresztül halad. „A magyar állam egyelőre nem szándékozik a komoly gondokkal küszködő Szerbia gázellátásában részt vállalni. Egyelőre a magyar gázellátást szeretnénk garantálni, hogy biztosan rendben menjen minden a nagy hidegben” – üzente Belgrádnak Molnár Csaba szakminiszter.

Az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei hétfőn Brüsszelben találkoznak, hogy megtárgyalják az orosz–ukrán gázvita hatását.

Ukrajna és Oroszország szerdán nem is tárgyalt

A gázvita kulcsa Oroszország és Ukrajna kezében van, de a két fél szerdán a nemzetközi nyomás ellenére sem tárgyalt egymással. Így csütörtökön aligha indul újra a gázellátás Magyarország és Európa felé. Az árvita mostani állása szerint Ukrajna 201 dollárt lenne hajlandó fizetni ezer köbméter orosz gázért, Oroszország eddigi legalacsonyabb ajánlata viszont 250 dollár. A helyzetet bonyolítja, hogy nem világos: pontosan melyik gázfajta áráról vitatkoznak, a csővezetékben ugyanis a türkmén és az orosz gáz keveredik. A vita másik része a tranzitdíj, amit Ukrajna kap a vezetékek üzemeltetéséért. Ukrajna most ezer köbméterenként és száz kilométerenként 2,05 dollárt kér, Oroszország erre még nem reagált. Tavaly Ukrajna ezer köbméterenként 179,50 dollárt fizetett, és 1,70 dollár volt a tranzitdíj. Moszkva azonban idén már piaci árat követel.

Az sem egyértelmű, hogy Oroszország leszállítja-e az Európának szánt mennyiséget, és azt Ukrajna – hasonlóan 2006-hoz – egyszerűen ellopja, vagy Moszkva eleve kevesebbet szállít. E vita eldöntésére Ukrajna beengedné területére az Európai Unió megfigyelőit. Andris Piebalgs, az EU energiaügyekben illetékes tagja csütörtökön Moszkvában tárgyal, de szerződéskötésre ezen a napon nincs remény.

Gyárleállások, üzemzavarok

• A gázhiány miatt szerdán délelőtt 10 órakor leállította a termelést az esztergomi Suzuki gyár, a dolgozókat hazaküldték.

• A Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren is leállították a gázfelhasználást. A fűtést és a meleg vizet szolgáltató kazánokat szerdától olajtüzelésre állították át.

• 11 000 helyett 7000 köbméternyi gázt használhat fel óránként szerdán déltől a székesfehérvári könnyűfémmű, az Alcoa-Köfém Kft.

• Negyedére csökkenti termelését Komárom-Esztergom megyében a 950 főt foglalkoztató, nyergesújfalui Zoltek Rt., ami a világ egyik legnagyobb szénszál-előállítója.

• Megkezdték a termelés leállítását Tolna megyében a bátaszéki Wienerberger téglagyárban.

• A Tondach Magyarország Zrt. négy cserép- és egy téglagyárában csökkentették a kemencék fűtését, hogy szerda délre az óránkénti 5100 köbméteres földgázfogyasztást 600 köbméterre mérsékeljék. Az embereket a szerda délutáni műszaktól kezdve szabadságra küldték.

• A vasúti forgalmat nem befolyásolja a gázkorlátozás, az eddig gázzal fűtött járműjavítókban viszont kényszerszabadságra kellett küldeni a dolgozókat.

• A Somogy megyei Nagyatádon több lakásban leállt a gázkazán, így nem működött a fűtési rendszer. A gázhiány miatt ugyanis bekapcsolták a rendszerbe a babócsai állomást, ami azonban alacsonyabb fűtőértékű gázt ad, így a kazánokat át kell állítani.

• Kihűltek a radiátorok szerdára virradó éjszaka a Baranya megyei Komlón, miután a helyi erőmű átállt a gázolajra, de közben üzemzavar lépett fel.

• A Pick-csoport öt üzeméből háromban leállhat a termelés csütörtökön. Ez azt is jelenti, hogy leállhat a vágás is, így a sertéstartók nem tudják leadni a szerződött mennyiségű hízót sem. Kénytelenek tovább etetni az állatokat, ami már veszteséget okozhat.

• Leállította a termelést szerdán a Hankook rácalmási gumiabroncsgyára. A munka várhatóan pénteken, az éjszakai műszakban kezdődhet újra.

Készülnek a következő fokozatra

A korlátozási sorrend hármas kategóriájába tartozó, kisebb ipari üzemek, bevásárlóközpontok, plázák és más szolgáltatóipari nagyfogyasztók is foglalkoznak már azzal, hogy hogyan kezelhetnének egy esetlegesen rájuk is vonatkozó intézkedést. A Tesco terveket készít a gázfogyasztás visszaszorításáról és az áruházak bezárásának sorrendjéről. Az Auchan nem tud átállni alternatív tüzelőanyagra, pékségei gáztüzelésű kemencékkel működnek.
 

Mégsem kell dolgozni szombaton

Mégsem lesz munkanap a mostani szombat a gázgondok miatt. Az érdekegyeztető tanács rendkívüli ülésén megállapodtak, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítják tizedikét, hogy így is spóroljanak a fűtőanyaggal. Csizmár Gábor államtitkár elmondta, hogy március 28-án dolgozzuk le ezt a napot.

A gázkorlátozás harmadik szintje már a plázákat és a szolgáltató központokat is érinti. A Westend CityCenter belső hőmérsékletét 26 Celsius fokról 20 fokra csökkentik, korlátozzák a melegvíz-használatot, ezzel egyharmadára csökken a gázfelhasználás.

A Magyar Agrárkamara azonnali intézkedéseket kért a kormánytól és az agrártárcától, mivel a folyamatosan dolgozó tehenészetek nem tudják tárolni és elszállítani a tejet. Ha a tejfeldolgozók is leállnak, akkor naponta mintegy 3 millió liter tejet kell majd kiönteni.

A kulturális intézményekre, a színházakra, a könyvtárakra még nem vonatkozik a korlátozás, azok jelenleg a negyedik kategóriába tartoznak, az iskolák és az egészségügyi intézmények pedig a lakossághoz hasonlóan ötödik kategóriásak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva