Hírek

2009.01.15. 14:51

Gázszünet: készül a vészforgatókönyv

A korábbinál melegebb idő miatt feloldották Magyarországon a gázkorlátozást: az 1-es kategóriába tartozó fogyasztók, az erőművek és a legnagyobb ipari vállalatok is használhatnak újra földgázt.

Magyar Rádió / Nemes Gábor, Haják Szabó Mária, Sipos Ildikó

A Mol kész egy-másfél millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának. Közben a Gazprom azt közölte, hogy Ukrajna továbbra is blokkolja az Európába irányuló orosz gázszállítást. Molnár Csaba szakminiszter azt mondja: felkészültek arra, hogy még akár 2-3 hétig nem kap gázt Magyarország, félig-meddig már el is készítették a vészforgatókönyvet, hogy megnyitják a stratégiai készleteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az orlovkai gázállomás az ukrán-román határon. Szorgosan ellenőrzik az ellenőriznivalót, de gáz még nem jön Európába. FOTÓ: AFP
[/caption]Úgy csinálnak az oroszok, mintha mindenki elfogadta volna Dmitrij Medvegyev elnök meghívását Moszkvába a gázimportban érdekelt országok és Oroszország, valamint Ukrajna vezetőinek szombati csúcstalálkozójára, de a jelek szerint a helyszín még mindig vita tárgya. Az ukránok úgy vélik, hogy Oroszország mint érintett fél nem lehet vendéglátó. Tehát Julija Timosenko ukrán miniszterelnök elvileg szombaton Moszkvába érkezik és tárgyal a gázválság megoldásáról orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Addig azonban aligha jut át orosz gáz Ukrajnán. A Gazprom ma ismét megpróbálkozott, és ukrán partnere műszaki okokra hivatkozva ismét elutasította. Julija Timosenko azt állítja, a helyszínen tartózkodó külföldi szakértők is lehetetlennek látják a gáz szállítását. Igaz, a nemzetközi szakértők állítólagos véleményüket egyelőre csak Timosenkónak súgták meg.

Most úgy tűnik, hogy addig, amíg nem lesz megállapodás a közvetlenül Ukrajnának szállított orosz gázról és annak áráról, az ukránok nem engednek át területükön gázt másoknak sem. Sőt, még olyan csereüzletre sem hajlandók, amilyet Fico szlovák miniszterelnök kért, hogy adjanak át gyorsan 20 millió köbmétert Szlovákiának, és ennek fejében a Gazprom belenyomna ugyanennyit a kelet-ukrajnai energiarendszerbe.

Mindeközben itthon váratlanul feloldották a gázkorlátozást azoknál az ipari fogyasztóknál is, amelyek kénytelenek voltak gáz helyett más fűtőanyagot használni. A magyarázat: most már sokkal enyhébb az idő, tegnap ennek köszönhetően a tervezettnél kevesebb, mintegy 58 millió köbméter gáz fogyott. Ma várhatóan ennél is kevesebbet használhatunk fel, körülbelül 54-56 millió köbmétert. Amellett, hogy továbbra is szállítunk gázt Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába.

Molnár Csaba szakminiszter az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta, számolnak azzal, hogy elhúzódik a diplomáciai válság, és felkészültek arra, hogy akár 2-3 hétig nem kap gázt Magyarország. Erre félig-meddig már el is készítették a vészforgatókönyvet, amely szerint megnyitják a stratégiai gázkészletet Ez a készlet február végéig, március elejéig lehet elegendő.

A szomszédos Szlovákia mindeközben lassan gáztartalékai végére ér. Ezért a szlovák kormányzat mindent megpróbál, hogy hozzájusson egy kis többlethez. De a jelek szerint, ez egyáltalán nem könnyű a mostani helyzetben. Egyelőre titok, hogy milyen vészforgatókönyveket dolgozott ki az állam arra az esetre, ha februárban sem érkezik Oroszországból gáz Szlovákiába. Tegnap ismét kapott ugyan Szlovákia földgázt a Ruhrgaztól és a Gaz de France-tól, de a gázművek szakemberei azon dolgoznak, hogy technikailag megoldják a szomszédos országok, Magyarország és Ausztria vezetékeire való rákapcsolódást. Magyarország ugyanis felajánlotta segítségét, ezek szerint napi 1-1,5 millió köbmétert gázt tudna Szlovákiának szállítani, igaz, a technikai feltételek még nem tisztázottak, vagyis az, hogyan juthatna el az energia Szlovákiába, mert nincs kiépített vezeték. Az ausztriai Köpcsény felé csak egy rövid szakaszon hiányzik cső. Segítségével elméletileg kaphatna Szlovákia földgázt az észak-magyarországi vezetékből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva