Hírek

2009.01.10. 18:34

Gázt adtunk a Balkánnak

Szerbia mellett már Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is küld földgázt Magyarország. Oroszország és az Európai Unió ugyan aláírta az Európának szállított orosz gáz megfigyeléséről szóló megállapodást, de az ukrán szignó még hiányzik.

Vég Márton

Továbbra is bizonytalan, mikor indul meg a gázszállítás Európába. Oroszország és az Európai Unió ugyan szombaton már aláírta, Ukrajna viszont még mindig nem a gázszállítás megfigyeléséről szóló megállapodást, amely alapján megkezdhetné munkáját az uniós, valamint orosz és ukrán szakemberekből álló ellenőrző bizottság, és ezzel megnyílhatna végre a gázcsap.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A balkáni államok nem halmoztak fel gáztartalékot, sok helyen a panelházakat is kályhékkal fűtik. Most magyar gáz melegíti a radiátorokat.
[/caption]

A dokumentumot Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Martin Riman, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere írta alá Moszkvában. „Remélem, sikerül meggyőzni az ukrán partnereket is, hogy alá kell írni a megfelelő dokumentumokat, amelyek alapján megvalósulhat az ellenőrzés a mi gázunk Ukrajnán keresztül történő szállítása felett” – fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

Moszkva csak akkor nyitja ki újra a csapot, ha az uniós megfigyelők mellett oroszok is mehetnek Ukrajnába. Ezzel szinte egy időben azonban Konsztantyin Jeliszejev ukrán külügyminiszter-helyettes Kijevben kijelentette: Ukrajna tiltakozik az ellenőrzéssel kapcsolatban támasztott, „elfogadhatatlan orosz feltételek ellen”. Kijev az ellen tiltakozik, hogy a megfigyelő csoportban a legnagyobb nyugat-európai gázimportáló cégek képviselői is jelen legyenek. Szerintük az érintett cégek közül számosban a Gazpromnak van jelentős érdekeltsége. Jeliszejev azt állította, hogy Oroszország a határ orosz oldalán hasonló megfigyelést nem tervez, csak az ukrán vezetékrendszer feletti ellenőrzést akarja megszerezni.

Mindenesetre a megfigyelő csoport európai szakértői – köztük a Földgázszállító Zrt. alkalmazottja – már pénteken délután megérkeztek Kijevbe, és hozzáláttak munkájukhoz, egyelőre a tranzitvezeték-rendszer diszpécserközpontjában. Kijevben azonban egyáltalán nincs mit megfigyelni, ugyanis a gáz beáramlását az Ukrajna keleti határán lévő, továbbítását pedig a nyugati határon lévő mérőállomásokon és a földalatti tárolóknál lehet nyomon követni. Megnyugtató helyzet természetesen csak akkor alakulhatna ki, hogyha a gáz áráról is sikerülne megállapodni. Ukrajna mellett már több EU-s ország is felvetette, hogy a gáz árának a jelenlegi mintegy 450 dollárról mintegy 250 dollárra kell majd csökkennie ezer köbméterenként, mivel az a dollár árfolyamához és a kőolaj árához kötődik, amely egyre csökken a világpiacon.

„Magyarország szombaton Szerbia mellett Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is szállít földgázt” – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában tartott sajtótájékoztatóján Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Hozzátette: nem kellett hozzányúlni a stratégiai készletekhez, a kereskedelmi tározókban felhalmozott és a nyugatról érkező gáz mennyisége továbbra is fedezi az országos szükségleteket.

A miniszter tételesen is igazolta állítását: mint felsorolta, a kereskedelmi tározókból 54, a hazai kitermelés során pedig 9 millió köbméter gáz használható fel napi szinten, amihez hozzájárul még az Ausztrián keresztül érkező 4 millió köbméter is. Magyarország szombati földgázfogyasztását Molnár 62 millió köbméter körül saccolta meg, ami két és fél millióval kevesebb a péntekinél. A mennyiség tehát nem hogy elegendő, de még balkáni tranzitra is futja: szombaton 4,7 millió köbméter jutott belőle Szerbiának, 1,5 millió Horvátországnak és 1 millió Bosznia-Hercegovinának. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a balkáni szállítás bármelyik pillanatban megszakítható.

Már nem fagyoskodnak a szerbek

„Stabillá vált a gázellátás szombat délre Szerbiában” – jelentette be Petar Skundric energiaügyi miniszter. A tartalékokkal nem rendelkező, lényegében száz százalékban az orosz gázszállításoktól függő országban majdnem egymillió ember fagyoskodott, miután kedd délutántól nem érkezett több fűtőanyag. Szombat reggeltől a horvát kormány rendelkezése értelmében szünetel az ország nagyobb ipari felhasználói részére a gázszolgáltatás. Szlovákiában ezer gyár leállításáról tettek bejelentést, és akár az egész ország sötétbe borulhat. Ukrajna pedig péntek óta korlátozza az ipari fogyasztók gázfelhasználását, hogy biztosítsa a gázvezetékrendszer működőképességének fenntartását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva