Hírek

2009.01.28. 19:54

Gyurcsány később mond konkrétumot

Februárban lesznek ismertek a kormány válságkezelő intézkedései. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök továbbra is azt mondja: adócsökkentést nem, de adóreformot kivitelezhetőnek tart.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Veres János távozik elhíresült Audijával a kormányülés után.
FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Nemzetstratégiai vitát szeretne a parlament csütörtöki, rendkívüli ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a válság itthoni hatásairól és kezeléséről. A kormányfő utóbbiról továbbra sem árult el részleteket a szerdai kormányülés után, és – mint mondta – a parlamenti ülésen ugyan beszél a várható intézkedések kereteiről, de konkrétumokat csak februárban ismertet. Gyurcsány sajtótájékoztatóján elmondta: a pénzügyminiszter új prognózisa szerint változatlan feltételek mellett idén „mínusz 2,5-3 százalékos lehet a növekedés”, 2,5-3 százalékos az infláció, s a költségvetési hiányt az eredetileg kitűzött, 2,6 százalék közelében szeretnék tartani.

[caption id="" align="alignleft" width="235"] Bajnai Gordon gondterhelt arckifejezése nem sok jóval biztat. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]A miniszterelnököt megkérdezték arról a lapinformációról, amely szerint körülbelül 5 százalékos járulékcsökkentés lehet a válságkezelő csomag fő tétele. Gyurcsány erre úgy válaszolt: ez az információ túlságosan könnyen alkalmas a félretájékoztatásra, illetve a feltételezést ebben a formájában senki ne vegye készpénznek. A kormányfő megismételte: radikális adócsökkentésre nem lát lehetőséget, adóreformot viszont szükségesnek tart. „Olyan gyorsan nem lehet kiadást csökkenteni, hogy jelentős adócsökkentést finanszírozni lehessen” – mondta Gyurcsány.

Hangsúlyozta: az intézkedések között lesznek olyanok, amelyek közvetlenül érintik a családokat. Ilyenek lehetnek például a deviza- és lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatos kormányzati tervek. Gyurcsány ismertetése szerint a kormány február első két hetében dolgozza ki a részletes válságkezelő javaslatokat, így például azt is, milyen mértékű lehet a járulékcsökkentés, lesz-e áfaemelés, vagy, hogy mi lesz a szociális támogatásokkal. Ezután február 16-ától, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetétől nyújtja be a szükséges törvényjavaslatokat. Mindez azt jelenti, hogy a válságkezelő intézkedések legkorábban nyáron, valamint ősz elején léphetnek hatályba. Arra tehát, hogy megtudjuk, az intézkedések hogyan érintik az adórendszert vagy közvetlenül akár a béreket, még néhány hetet várni kell.

Kommunikációval támad a Fidesz

Elméletileg már csütörtökön tárgyalhatja az Országgyűlés a Fidesznek a parlament feloszlatására irányuló javaslatát. Ehhez az kell, hogy a képviselők többsége megszavazza a sürgősségi tárgyalást, de már biztos, hogy ezt az MSZP és az SZDSZ ellenezni fogja. Ha most nem, akkor a február közepén kezdődő ülések valamelyikén kerül napirendre a Fidesz javaslata, de szinte biztosra vehető, hogy a végszavazáskor elbukik: a szocialisták mellett nyilván a szabad demokraták sem fogják támogatni, és további „ellenszavazók” is lehetnek.

„A Fidesz javaslata kommunikációs célokat szolgál, mivel a hírekben eddig túlnyomórészt Gyurcsány és a válságkezelés szerepelt” – mondta megkeresésünkre Kiszelly Zoltán politológus. A szakember úgy látja: ezen túlmenően a Fidesz színvallásra akarja késztetni az SZDSZ-t és az MDF-et a szavazással.

„A Fidesz javaslata kommunikációs célokat szolgál, mivel a hírekben eddig túlnyomórészt Gyurcsány és a válságkezelés szerepelt” – mondta megkeresésünkre Kiszelly Zoltán politológus. A szakember úgy látja: ezen túlmenően a Fidesz színvallásra akarja késztetni az SZDSZ-t és az MDF-et a szavazással. gyurcsány -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva