Hírek

2009.01.11. 18:14

Hétfőn újraindulhat a gáz

Ukrajna is aláírta az orosz gáz Ukrajnán át Európába való szállításának nemzetközi ellenőrzéséről szóló megállapodást. Oroszország azonnal megkezdi a gáz szivattyúzását, amint a megfigyelők elfoglalják helyüket.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Oroszország akkor újítja fel a gázszállításokat, amikor értesítést kap, hogy a megállapodást minden érdekelt fél aláírta és a nemzetközi megfigyelői csoportok elfoglalták a számukra kijelölt helyeket.
[/caption]Oroszország után vasárnap reggel Ukrajna is aláírta az orosz gáz Európába való szállításának ellenőrzéséről szóló megállapodást. Így most már elvileg semmi nem akadályozhatja Moszkvát abban, hogy betartsa korábbi ígéretét, miszerint azonnal megkezdik a gáz szivattyúzását, amint a megfigyelők elfoglalják helyüket. Európába a szállítás megkezdésétől számítva mintegy 36 óra múlva juthat el a közép-kelet-európai régió országai által január hetedike óta hiába várt energiahordozó.

A megfigyelő csoport munkájában az orosz Gazprom, a Naftogaz ukrán importőr, a két ország illetékes minisztériumai, továbbá az EU és a legnagyobb európai gázvásárló cégek képviselői vesznek részt. „A megállapodás szigorúbb feltételeket támaszt Ukrajnával szemben, mint amiben Kijev Brüsszelben megállapodott az EU-val, mert engedélyezzük a megfigyelőknek a földalatti tárolók ellenőrzését is. Ugyanakkor felmenti Ukrajnát a gázszállítások jogtalan megcsapolásának vádja alól” – fogalmazott Julija Timosenko ukrán miniszterelnök.

Oroszország akkor újítja fel a gázszállításokat, amikor értesítést kap, hogy a megállapodást minden érdekelt fél aláírta és a nemzetközi megfigyelői csoportok elfoglalták a számukra kijelölt helyeket. „A megfigyelők elhelyezkedése az ellenőrző helyeken még a vasárnap várható. Pontos dátumot és órát természetesen én sem tudok mondani” – jelentette ki Mirek Topolánek cseh kormányfő, az EU-soros elnöke Prágában. Nem zárta ki, hogy Moszkva már vasárnap megnyitja a gázcsapokat, s azután már csak a technikai kérdés, mikor jut az el Közép-Európába.

Juscsenko nem jön Sólyomhoz

Viktor Juscsenko ukrán elnök lemondta a mára, Nyíregyházára tervezett találkozóját Sólyom László köztársasági elnökkel – közölte vasárnap a magyar államfő hivatala. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a diplomáciai úton érkezett értesítésben indoklás nem szerepelt. Sólyom László még szerdai levelében azt kezdeményezte, hogy a magyar-ukrán államfői találkozó napirendjére vegyék fel az energetikai kérdéseket, és felkérte Molnár Csaba energiaügyi minisztert, hogy vegyen részt a találkozón, és folytasson megbeszélést ukrán kollégájával. Miután kiderült, hogy Molnár ma Brüsszelbe utazik, az államfő tájékoztatást kért tőle az orosz-ukrán gázszállítási vita hazai hatásáról.

Ugyanakkor figyelmeztetett: a probléma hosszabb távon nincs rendezve. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ugyanis kilátásba helyezte, hogy amennyiben Oroszország ismét gázlopást észlel, akkor kész újra elzárni a csapokat. Persze ez nekik sem érdekük, hiszen szakértői becslések szerint a Gazpromnak naponta 120 millió dollárjába került a gázszállítás leállítása. Mindenesetre ma talán Brüsszelben úgy vitathatják meg a kialakult helyzetet az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei, hogy már jön a gáz Ukrajna felől.

„Magyarország felkészült az Ukrajnából érkező orosz földgáz azonnali fogadására, amennyiben Moszkva újból megindítja a gázszállítást. A takarékoskodó háztartások rendkívül sokat tettek a magyarországi gázellátás biztonságáért” – hangsúlyozta Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Hozzátette: a nemzetközi megfigyelőcsoport magyar tagja az Oroszország-Magyarország, illetve az Oroszország-Szlovákia közötti gázszállítást követi figyelemmel.

Szombaton és vasárnap is mintegy 64 millió köbméter volt Magyarország gázfogyasztása, amit a kereskedelmi gáztárolókból kinyert 53 millió köbméter földgáz, a 9 millió köbméteres országos kitermelés és a 4 millió köbméteres nyugati import fedezett. Így újabb gázkorlátozások bevezetésére, illetve az ország stratégiai gázkészletének felhasználására továbbra sem volt szükség.

Magyarország és Németország vasárnap is folytatta a Balkánra történő gázszállítást: Szerbia közel 4,7 millió köbméter, Bosznia-Hercegovina 1-1,5 millió köbméter, míg Horvátország mintegy 1 millió köbméter gázt vásárolt a Moltól és a német Ruhrgastól. Szlovákiában pedig a gázhiány miatt újra üzembe helyezik az apátszentmihályi atomerőmű decemberben bezárt reaktorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva