Hírek

2009.01.09. 13:39

Hétfőre megint jöhet gáz

Hivatalos kötelezettségvállalást az oroszok még nem tettek arra, hogy mikor érkezhet újra orosz gáz az Európai Unióba

BAMA

Hivatalos kötelezettségvállalást az oroszok még nem tettek arra, hogy mikor érkezhet újra orosz gáz az Európai Unióba, de a nemzetközi ellenőrzés körüli akadályok elhárulása után, az orosz és az ukrán fél közlései szerint mintegy három nap múlva kaphatnak az európai fogyasztók orosz gázt.
 
Ezt Ferran Tarradellas, az EU energiaügyi biztosának a szóvivője mondta pénteken Brüsszelben, annak alapján, hogy az oroszoknak - saját állításuk szerint - 30 órára, az ukránoknak kevesebb mint 36 órára van szükségük a technikai feltételek teljesítéséhez.

Péntek délután Kijevbe várják az Európai Unió küldöttségét, azokkal a szakértőkkel együtt, akik ellenőrizni fogják a gázáramoltatást az orosz-ukrán határon. Az uniós küldöttség a nemzetközi ellenőrzés legutolsó technikai részletkérdéseit egyezteti az ukránokkal. Ezek a részletkérdések azonban már nem befolyásolják a megállapodás - Brüsszelben megerősített - lényegét, miszerint orosz és ukrán ellenőrök kölcsönösen részt vehetnek egymás országaiban a nemzetközi szakértői csoport munkájában.( Erről hírügynökségi jelentések szerint még folynak a viták).

Tarradellas beszámolt arról is, hogy Brüsszelben ülést tartott az EU úgynevezett gázkoordinációs csoportja, amely a tagállamok diplomáciai szintű képviselőiből, valamint az Európai Bizottság és az iparág delegált szakértőiből álló testület. Az ülés résztvevői közleményben szólították fel Oroszországot és Ukrajnát az európai gázellátásra vonatkozó kötelezettségeik teljesítésére, a gázellátás azonnali felújítására.

Tarradellasnak az időzítésre vonatkozó közlésével lényegében összhangban állt az ukrán Naftogaz vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása. Ivan Didenko azt mondta Brüsszelben újságíróknak, hogy amint a gázszállítások megindulnak, 30 óra kell ahhoz, hogy a gáz Ukrajnán át megérkezzen az EU-ba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva