Hírek

2009.01.29. 17:12

Hogyan keressünk adómentesen?

Nem szeretne adót fizetni a jövedelme után? Az szja-törvény erre több lehetőséget is kínál: neveljen árvát, álljon papnak, vonuljon börtönbe, nyerjen olimpiát, vagy éljen száz évig! De a termőföld bérbeadása és a falusi turizmus után származó bevétel egy része is adómentes.

Németh Márk

Pénzt keresni adófizetés nélkül legálisan is lehet. Számos olyan jövedelem létezik ugyanis, amely után nem kell adót fizetni. Ezeket a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény egyes számú melléklete sorolja fel.
Nem kell adót fizetni bizonyos szociális ellátások, így például az anyasági segély, az árvaellátás, a házastársi, valamint a családi pótlék után. Annak sem kell adót fizetnie, aki a családjában nevel intézeti, vagy állami gondozásba vett kiskorút, és ezért díjazást kap.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A falusi turizmusból befolyó bevétel egy része is adómentes.
[/caption]

Meglepőnek tűnhet, de a börtön az egyik legjobb hely ahhoz, hogy a munka utáni jövedelemből ne kelljen adózni. A dolgozó fogvatartottaknak a büntetés-végrehajtási szervtől kapott bére ugyanis teljesen adómentes. Emellett a szabadulásukkor kapott segély után sem kell adót fizetniük a szociálisan rászoruló volt raboknak.

A börtönbe kerülésnél persze jóval becsülendőbb módja is van annak, hogy – jóval tetemesebb összegekhez – jusson az ember adómentesen. Ebbe a körbe azonban rendkívül nehéz bekerülni, hiszen például Nobel-, Kossuth-, vagy Széchenyi-díj szükséges hozzá, amelyeknek a pénzjutalma adómentes. Tucatnyi egyéb állami kitüntetés és díj jutalma esik hasonló elbírálás alá. Persze nem csak a tudomány, hanem a sport terén kiemelkedőt alkotók is részesülhetnek adómentes milliókból, ehhez azonban az Olimpián, vagy a Paralimpián kell az első hat helyezés egyikén végezni.

Egyszerűbben is lehet megbecsült szakma által adómentesen keresni, papnak kell állni hozzá. Nem kell adót fizetniük ugyanis az egyházi személyeknek a szertartásért vagy szolgálatért magánszemélyektől kapott bevételük után. Szintén adómentes a központi költségvetésből nekik járó jövedelempótlék, vagy támogatás, azonban ezeket a bevételeket az egyháznak elkülönítetten kell nyilvántartania. A törvény egyébként egyházi személy kategóriába sorol mindenkit, aki az egyház részére végzett feladat ellátásáért rendszeres havi díjazásban részesül.

Korlátlanul adómentes a béren kívüli jutattás

Január elsejével megszűnt a béren kívüli juttatások adómentességének eddigi 400 ezer forintos éves korlátja. Ebbe a korlátozásba korábban többek közt a munkáltató által önkéntes egészség-, illetve önsegélyező pénztárba utalt befizetések is beletartoztak. A juttatásoknál így az egyedi korlátra kell ezentúl tekintettel lenni, ahol pedig eddig ilyen nem volt, ott januárral ilyen is bevezetésre került (pl. kultúrautalvány esetén éves szinten a minimálbérnek megfelelő összeg adómentes ezentúl).

Jóval többeket érinthet, hogy bizonyos értékhatárig adómentes a magánszemélyek falusi vendéglátásból származó bevétele is. Ha valaki szobakiadás és étkeztetés mellett falusi és agroturisztikai szolgáltatásokat (például kocsikáztatást, kézműves bemutatót, vagy egyéb programokat) is nyújt a vendégeknek, akkor évi 1,2 millió forintnyi bevétellel arányos jövedelemrész után nem kell adót fizetnie. Aki csak szállásolással foglalkozik, annak ez a határ évi 800 ezer forint.

Megúszhatja az adófizetést az a magánszemély is, aki termőfölddel rendelkezik, és azt haszonbérbe adja. Az adómentesség azonban csak abban az esetben jár, ha a haszonbérbe adásról szóló szerződés alapján a bérlet időtartama az öt évet eléri, és azalatt a bérlője őstermelőként hasznosítja.

Megéri valutázni is, hiszen a váltásból származó árfolyamnyereségből származó jövedelem is adómentes, feltéve, ha nem üzletszerűen űzzük a tevékenységet. De minimális adómentes jövedelmet a „családi ezüst” értékesítéséből is szerezhetünk, ugyanis évi 200 ezer forintig nem kell leróni az ingóságok és vagyontárgyak értékesítése után a 25 százalékos terhet.

És végezetül érdemes jó hosszú ideig élni, ha szeretnénk egy kis adómentes pluszjövedelmet, akik ugyanis a századik életévüket betöltik, százezer forint úgynevezett „jubileumi juttatásban” részesülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva