Hírek

2009.01.18. 16:34

Ihletet kapott szerelmétől

Ő a legjobb tévés színésznő az egyik női magazin szerint. Létay Dóra a Jóban Rosszban sorozat mellett önálló estre készül a költő Kukorelly Endre verseiből és a saját prózájából.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="233"] Ő a legjobb tévés színésznő az egyik női magazin szerint.
[/caption]– A Szex és New Yorkban ön Samantha magyar hangja. Egy ötvenes nőé, aki szókimondóan dögös és vagány. Ezt nehéz elképzelni a Jóban Rosszban fiatal és szolid doktornőjéről.

– Pedig mindkét karakter bennem van. Amúgy is kedvelem a szélsőségeket. Monica Beluccit is én szoktam szinkronizálni, amit szintén senki nem gondolna.

– Milyen volt együtt dolgozni a sorozaton és a filmen a kolléganőivel?

– Nagyon élveztük. Spilák Klára(Carrie), Bertalan Ágnes(Miranda), Kéry Kitti(Charlotte) és én négy éven át a szinkronstúdióban jó kis négyesfogatot alkottunk. A szinkronizálásban az empátia és a ritmusérzék a legfontosabb. El kell találnom a karaktert, az ő játékához kell igazítanom a hangomat, és el kell felejtenem, én hogyan játszanám a szerepet.

– Minek köszönheti a sokféleségét?

Létay Dóra színművész

SZÜLETETT: 1970. szeptember 4.

TANULMÁNYOK: Színház- és Filmművészeti Egyetem

SZEREPEK: Olívia (Vízkereszt), Rozina (Figaro házassága), Margarita (A Mester és Margarita), Natasa (A három nővér), Marcsa (Mágnás Miska), Júlia (Rómeó és Júlia), Lujza (Ármány és szerelem)

– Vidéki színészként kezdtem. Évekig voltam Miskolcon, Szegeden, Zalaegerszegen, Szolnokon. Lehettem szubrett, Shakespeare- vagy Csehov-hősnő, Eliza a My Fair Ladyben, játszhattam kísérleti színházban. Vidéken megtanulható, hogyan vigyen az ember a vállán egy előadást, vagy nyújtson emlékezetes alakítást egyetlen jelenetben.

– Nemrég az egyik női magazin önt ítélte a legjobb tévés színésznőnek.

– Az elmúlt négy évben főként a Jóban Rosszban sorozatot forgattam. Idő- és energiaigényes munka, és bár közben volt a Vízkereszt Olíviája meg a VaginaMonológok, amit nagyon szeretek, de egy mindennapos sorozatban helytállni nagyjából kitölti az ember életét.

– Azért választotta ezt, mert egzisztenciális biztonságot ad?

– Vidék után Budapesten öt szabadúszó év következett. Mindig kaptam feladatot, de aztán hiányozni kezdett a társulat, az emberek, az, hogy másokkal szövetségben hozzak létre valamit.

– Vannak egyéb tervei?

– Készülök egy verses-zenés önálló estre. Az anyag Kukorelly Endre verseiből és az én prózai szövegemből áll. Már régóta akartunk együtt csinálni valamit. A közös nyaralásunkra magammal vittem a költeményeit, és naplóírásba fogtam. A kettőnk kapcsolata, Görögország, a nyár, a tenger megihletett. Tetszett neki. Megtaláltuk a közös mezsgyét, amin együtt tudunk beszélni.

TANULMÁNYOK: Színház- és Filmművészeti Egyetem

SZEREPEK: Olívia (Vízkereszt), Rozina (Figaro házassága), Margarita (A Mester és Margarita), Natasa (A három nővér), Marcsa (Mágnás Miska), Júlia (Rómeó és Júlia), Lujza (Ármány és szerelem) Ő a legjobb tévés színésznő az egyik női magazin szerint. Ő a legjobb tévés színésznő az egyik női magazin szerint. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva